Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Ihanaa taidetta saasteesta

Lanka 2033.
Vihreä Lanka 20 vuoden päästä -sarjassa visioidaan tulevaa.

Vihreä Lanka 20 vuoden päästä -sarjassa visioidaan tulevaa.

13.2.2013

Vesa Sisättö

Talvivaaran kaivoksen saastuneelle kipsisakalle ollaan vihdoinkin keksimässä järkevä loppusijoituspaikka.

Vuodesta 2013 asti on ollut ratkaisematta, minne sijoitettaisiin 15 000 kuutiota metallien saastuttamaa kipsisakkaa. Toistaiseksi sakkaa on kierrätetty sijoituspaikasta toiseen ympäri Suomen. 800 säiliöauton karavaanit ovat tulleet tutuiksi: kaksi vuotta sitten kansainväliseltä avaruusasemalta otettu kuva rekkaletkasta voitti arvostetun World Press Photo -kilpailun.

Tuolloin Talvivaaran kipsisakkaa siirrettiin näytteille Turun kansainväliseen inhimillisen typeryyden maailmannäyttelyyn.

”Siitähän tämä idea lähti. Ihmiset haluavat katsella kipsisakkaa, joten tehdään siitä taidetta!” riemuitsee erikoisministeri Leelia Geelia Missonguulia Suomen hallituksesta. Missonguulian johtaman erikoisministeriön alaisuuteen kuuluvat muun muassa ympäristökatastrofit ja kuvanveisto.

”Laskimme ministeriössä, että kipsisakasta voidaan tehdä lähes 10 000 nobelisti Tuomas Enbusken ratsastajapatsasta. Niitä pysytettäisiin maamme jokaiseen isoon asutuskeskukseen”, Missonguulia hehkuttaa.

Lisäksi ratsastajapatsaita pystytettäisiin saaristoon, kaikille suurimmille tuntureille ja Kolin kaltaisille näköalapaikoille.

”Itse asiassa idea on niin hyvä, että aiomme tilata Talvivaaran kaivokselta lisää saastunutta kipsisakkaa, jotta voimme pystyttää nobelisti Enbusken patsaita 50 metrin välein tienvarsille koko maantieverkon laajuisesti!” Leelia Geelia Missonguulia päättää lähes uskonnollissävytteisen hurmion vallassa.

Ihmisinfektio paranee usein itsestään

Ihmiskunnan historia sai jälleen ikävän käänteen, kun Galaktinen keskusterveyden ja hyvinvoinnin laitos määritteli ihmiskunnan virukseksi.

”Ihmiskunta on tyypillinen kausivirus, joita esiintyy tiheään Galaktisen vuoden tässä vaiheessa. Infektoitunut planeetta kärsii ihmiskunnan tapaisesta viruksesta yleensä muutamia miljoonia vuosia – ja onneksi pahin vaihe on hyvin lyhyt”, ploplattaa yligurminaattori Qluqqruqqloog’koh GKTHL:stä.

”Tärkeintä on huolehtia, etteivät ihmiskunnan tapaiset virukset leviä aurinkokunnasta toiseen. Viattomankin näköinen luotain voi toisinaan sisältää eläviä infektion siemeniä”, Qluqqruqqloog’koh mosahtaa.

Yleensä ihmiskunnan kaltaiset infektiot paranevat omia aikojaan, kun virus polttaa voimavaransa loppuun. Joskus on välttämätöntä ryhtyä järeämpiin toimiin ja gammasädettää aurinkokunta steriiliksi, GKTHL:n tiedotteessa kerrotaan.

Kiistelyä ovat herättäneet Linnunradalla viime aikoina suosituiksi tulleet vaihtoehtoiset hoitotavat, kuten planeettojen oman parannuskyvyn herättäminen jättiläistulivuorten purkauksina ja uskonnon tai kerskakulutuksen tapaisten meemien istuttaminen virukseen itseensä.

Kirjoitus on julkaistu alunperin 1. helmikuuta ilmestyneessä Vihreässä Langassa.





Viite