Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Ilmastonmuutoksen vihreä hetki

17.6.2014

Jani Toivola

Ilmastonmuutos on kiistatta aikakautemme merkittävin globaali haaste. Vihreälle kohderyhmälle ei asian vakavuutta ja ripeän toiminnan tärkeyttä tarvitse juuri perustella. Me uskomme, tiedämme ja tunnemme.

Ilmastonmuutoksen torjuminen edustaa ideologiamme ydintä. Me olimme huolissamme ja puhuimme asiasta ennen kuin muut. Ennustimme tulevaa jo huomattavasti ennen kuin kansainvälinen ilmastoraportti ylitti uutiskynnyksen.

Miksi kaikesta tästä huolimatta tuntuu, että kun asia viimein on täällä ja keskustelussa, vihreät eivät johda joukkoja ja keskustelua?

Puolituttu lähestyi minua muutama viikko sitten ja kysyi, miksi vihreät eivät tee mitään ilmastonmuutoksen eteen. Kyseessä on aikamme suurin uhka: kaikki voimat tulisi keskittää sen torjumiseen. Puhumme lastemme, tulevien sukupolvien elämän edellytyksistä.

Pidin lausahdusta naurettavana. Vain politiikkaa valikoivasti seuraavan suusta voi kuulla tuollaista. Jotain jäi kuitenkin kytemään. Asiat eivät ole kohdallaan, jos tämä on mielikuva vihreydestä. Mistä tämä johtuu ja mitä tulisi tehdä?

Ulkona odottaa sankoin joukoin ihmisiä, jotka ovat valmiita tekemään mahdottomasta mahdollista. Taiteilijat, tieteilijät, talousihmiset ja tavikset kokoontuvat jo, rakentavat suunnitelmaa ja ovat päättäneet toimia. Mahtuuko politiikka mukaan? Itse ajattelen, että vihreiden paikka voi olla poliittisen kentän muovaajana suotuisampaan asentoon muutoksen aikaansaamiseksi.

Tämän hetken politiikka on lähinnä suurimman tittelin tavoittelua. Eikö luonnonvarojen ehtymisen syy ole juuri ihmisen loputtomassa kasvun ja venyttämisen halussa? Miten samoilla ahneuden lainalaisuuksilla toimiva elin voisi toimia kohtuuden viestinviejänä?

Ilmastonmuutoksen torjuminen vaatii ihmiskunnalta valtavaa herkkyyttä. Kykyä nöyrtyä haasteen edessä. Kaikki vanha on jätettävä ja luotettava, että toisessa päässä asiat ovat paremmin.

On vaivauduttava ja viitsittävä. On kuultava ja nähtävä. On noustava ja toimittava. On luovuttava jostain ennen kuin saamme jotain menetetyn tilalle. Tarvitaan siis myös poliittista järjestelmää, jossa on enemmän elementtejä ja tilaa yhteiselle konsensukselle.

Tarvitaan poliittinen aselepo, jossa kaikki pidättäytyvät poliittisen pääomansa kasvattamisesta. Tuntuu hullulta, jos kansan keskuudessa se on mahdollista, mutta sitä edustava laitos ei siihen taivu.

Kirjoittaja on vihreiden kansanedustaja.

Viite