Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Ilmojen halki käy löylijän tie

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Varokaa Karjala-hylsyjä! Islannin ilmavalvonta ja puolustusvoimien luonnolliset henkilöstövähennykset hoituvat kätevästi yhdistämällä brittien toisen maailmansodan aikaiset ylijäämäsulkupallot ja suomalaiset kenttäsaunat.Juha Peurala

Varokaa Karjala-hylsyjä! Islannin ilmavalvonta ja puolustusvoimien luonnolliset henkilöstövähennykset hoituvat kätevästi yhdistämällä brittien toisen maailmansodan aikaiset ylijäämäsulkupallot ja suomalaiset kenttäsaunat.

26.11.2012

Eno

Nuo hullut suomalaiset lentävissä saunoissaan.

Nimimerkki ”Ylälauteen Ykä” kysyy: Onko olemassa lentävää saunaa?

Eno vastaa: On, ainakin täällä meidän perällä! Isäukko ja vaari riitelivät Vanha-Makkosen kanssa yhteisen rantasaunan käytöstä rapiat puoli vuosisataa.

Riita saattoi alkaa lämmitysvuoron vaihtamiseen liittyvistä epäselvyyksistä joskus kapinan aikoihin. Kiistely päättyi siihen, kun vielä paljastumaton taho räjäytti kasapanoksella saunan ilmaan keväällä 1973. Sauna lensi puoleen väliin järveä, joskaan ei yhtenä kappaleena.

Saunanlennättämistä ovat toki muutkin kokeilleet – pitäähän sitä jotain katetta saada saunahullu-sanalle. Jyväskylässä kesällä 2009 järjestetyssä Midnight Balloon Rallyssa lensi kuumailmapalloon sijoitettu sauna, jossa myös saunottiin lennon aikana. Sauna oli rakennettu pallon koriin telttakankaasta, ja siinä oli kaasukiuas.

Eräänlainen lentävä sauna on myös Ylläksen hiihtokeskuksen gondolisauna. Hiihtohissin gondoliin rakennettu sauna on ainoa laatuaan maailmassa, jostain syystä. Sauna on vuokrattavissa ryhmien käyttöön.

On melko todennäköistä, että maapallon – ja luultavasti toisinaan myös Suomen – ilmatilaa kyntää lentokone, jossa on sauna. Tiedon varmistaminen on ongelmallista, sillä jos tällaisia saunoja on, ne sijaitsevat ökyrikkaiden yksityisjeteissä. Poreammeita näissä tiettävästi onkin, joten miksi ei saunaakin.

Olen kuullut vanhalta lentäjältä ilmailualalla kiertävän villin huhun, että Helsinki–Vantaalla olisi parkissa venäläisen oligarkin omistama yksityiskone, jossa olisi peräti puusauna. Sähkösaunan vielä voisi koneeseen kuvitellakin, mutta puusauna on jo aika hankala teknisestikin. Ynnä useammankin ilmailusäännöksen vastainen.

Ehkä on parempi, ettei lentokoneissa ole saunoja. Voin jo kuvitella, kuinka parin saunakaljan ja hätäuloskäytävän viereen kasattuun halkopinoon jemmatun kossupullon jälkeen joku sankari keksisi lähteä siivelle vilvoittelemaan.

Viite