Vihreän Langan logoVihreän Langan logo
Blogi

Ilotulite roskaa muovin sijaan pahvilla

Ymräristöä ohistuskaistana käyttävät joutuvat Ekokytän syyniin.

Ymräristöä ohistuskaistana käyttävät joutuvat Ekokytän syyniin.

28.12.2012

Ekokyttä

Ekokyttä on erikoistunut ilonpilaamiseen, erityisesti kulutusjuhlien kynnyksellä. Uuden vuoden tulitusta odotellessa kytän haaviin jäi pommi, jota kutsutaan ympäristöystävälliseksi. Suomen ilotulitus markkinoi munakranaattejaan eko-etuliitteellä.

Syyte: Ilotulite ei voi olla eko, koska luontoon jäävät ilotulitteiden muovit eivät maadu. Heikki Tervahatun tekemän Millennium-pöly pääkaupunkiseudun ilmassa -selvityksen mukaan uuden vuoden ilotulitus voi nostaa ulkoilman pienhiukkasmäärät monikymmenkertaisiksi normaaliin verrattuina.

Pienhiukkaset ovat vaarallisia, koska ne kulkeutuvat keuhkorakkuloihin ja saattavat sisältää myrkkyjä. Hiukkasten lisäksi ilmaan leviää myös raskasmetalleja. Muun muassa tämän takia Suomen luonto -lehti valitsi ilotulitteen vuoden 2009 turhakkeeksi.

Puolustus: ”Ekomunakranaatista on poistettu muoviosat. Aikaisemmin sen ympärillä oli muovipallo, mikä jäi räjäytyksen jälkeen maastoon. Muoviosat eivät maadu. Pyrimme siihen, että kaikista tuotteistamme vähennetään muoviosia ja pakkausmateriaalit ovat kierrätettyä pahvia ja muovia”, tuotepäällikkö Harri Carlson Suomen ilotulituksesta vastaa.

Tuomio: Seuraavaksi ilotulitteista pitää poistaa muovin lisäksi raskasmetallit. Jos tulitus halutaan, on parempi tykittää yksi suuri tulitus kuntien ja kaupunkien keskustassa kuin monta pientä joka talon nurkalla.

Kirjoitus on julkaistu alunperin 14. joulukuuta ilmestyneessä Vihreässä Langassa.
Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.


Myllyteatterin mainos

Vihreä Lanka 4/2019

Lue

Vihreä Lanka

4/19


Sisällysluettelo
Anna palautetta


Twitter

Graafisia maailmanselityksiä -teksti
Hiilen monta hintaa (Lasse Leipola / Iiro Törmä)

Kuva: Pekka Sauri