Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Italia virkoaa?

23.6.2010

Lena Björklund

Italiaan syntyi viime syksynä puolueintressit ylittävä uusi lehti. Asiasisällöt piilottavaa berlusconismia on eletty jo niin pitkään, että umpio oli pakko puhkaista.

Kuusi kertaa viikossa ilmestyvä tabloidi sai nimekseen Il Fatto Quotidiano, suomeksi vaikkapa Olennaiset asiat.

Se syntyi vetoomuksesta, jossa luvattiin, että jos löytyy 30 000 ihmistä, jotka tilaavat ja maksavat lehden etukäteen oliko se nyt vuodeksi vai kolmeksi, lehti perustetaan.

Tilaajia tuli paljon enemmän. Merkittävää, sillä vuositilaus maksaa 290 euroa.

Lehden kuuluisin toimittaja on Marco Travaglio, 45, kirjailija ja kokenut toimittaja. Hän on kirjoissaan analysoinut Berlusconin vaikutusta Italiaan.

Il Fatto Quotidianossa on mukana arvostettuja toimittajia oikealta ja vasemmalta. Travaglio itse tunnustautuu oikeistolaiseksi. Hän työskenteli parikymmentä vuotta sitten Il Giornalessa, Silvio Berlusconin omistamassa lehdessä, jota tuolloin johti Italian legendaarisin journalisti Indro Montanelli.

Kun Berlusconi 1990-luvun alussa päätti lähteä politiikkaan turvaamaan henkilökohtaisia etujaan, hän halusi Il Giornalesta ponnahduslaudan uralleen. Lehdestä poistuivat tuolloin kaikki kunnon toimittajat – Montanellin perässä.

Kun äskettäin kävin Italiassa, ostin 20–24-sivuisen Il Fatto Quotidianon päivittäin. Taitto ei häikäise, mutta lehden virkeä analyyttinen ote kutittaa miellyttävästi ajatusnystyröitä. Perin harvinainen kokemus italialaisia lehtiä lukiessa.

Viite