Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Itsenäinen Åland

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Oppia Oolannista! Syntyykö hyvä Suomi, kun muussaa kaiken harmaaksi massaksi, lisää onnellistavan sisustuselementin ja lopuksi pätkän terävää turvallisuutta?Juha Peurala

Oppia Oolannista! Syntyykö hyvä Suomi, kun muussaa kaiken harmaaksi massaksi, lisää onnellistavan sisustuselementin ja lopuksi pätkän terävää turvallisuutta?

20.6.2012

Eno

Pohjolan Monaco, San Marino tai Liechtenstein tavoitteena.

Nimimerkki ”Lähde till Åland!” kysyy: Miten Ahvenanmaa pärjäisi itsenäisenä valtiona?

Eno vastaa: Varmasti hyvin. Voisi pikemminkin kysyä, miten Suomi pärjäisi ilman Ahvenanmaata. Ainakin terveystilastot kurjistuisivat, kun terveet ja onnelliset ahvenanmaalaiset eivät olisi tasapainottamassa Manner-Suomen vetäskö kännit vai ittensä hirteen -tyyppistä väestöä.

Ahvenanmaan eroaminen Suomesta olisi varmasti mutkikas kansainvälinen sopimusoperaatio, jossa pitäisi päättää uuden maan suhteesta erilaisiin EU-sopimuksiin ja yhteisvaluuttaan.

Iso kysymys on, miten itsenäinen Ahvenanmaa pärjäisi taloudellisesti. Ahvenanmaa on Suomen maakuntien nettosaajia. Se siis saa enemmän tukia kuin maakuntalaiset maksavat veroja. Tosin Ahvenanmaa ei ole ainoa maakunta, jolla on tämä tilanne.

Nettosaajuus johtuu pitkälti niin sanotusta tasausmaksusta: 1990-luvulla solmitun sopimuksen mukaan Suomen valtio maksaa Ahvenanmaalle 0,45 prosenttia tuloistaan. Hyvinä vuosina tämä on tuottanut kelpoja summia. Itsehallinnosta johtuen Ahvenanmaa tosin järjestää rahoillaan enemmän asioita kuin Manner-Suomen paikkaseudut, joten luvut eivät ole ihan vertailukelpoisia.

Itsenäisenä valtiona Ahvenanmaalle tulisi lisää menoja, mutta tulonlisäyskin olisi mahdollista. Euroopassa on tällä hetkellä kolme valtiota, jotka ovat väestöltään Ahvenanmaan kokoluokkaa: Liechtenstein, Monaco ja San Marino. Ne kaikki ovat varsin hyvin toimeentulevia paikkoja. San Marino ja Monaco elävät pitkälti turismista, mutta Liechtensteinilla on teollisuutta. Kaikkia kolmea maata yhdistää alhainen verotus ja hiukan hämärä pankkitoiminta.

Ahvenanmaa on myös merkittävä matkailukohde, ja Liechtensteinin teollisuuden tilalla saarilla on laivanvarustusbisnestä. Itsenäisenä valtiona Ahvenanmaan kannattaisi siirtyä veroparatiisi- ja rahanpesumarkkinoille (joita myös sveitsiläistyyppiseksi pankkitoiminnaksi kutsutaan). Siitä ei ehkä EU kuitenkaan pitäisi.

Itsenäisyys ei erityisemmin innosta ahvenanmaalaisia. Asiaa ajava Ålands framtid -puolue sai viime maakuntapäivävaaleissa kolme paikkaa kolmestakymmenestä.

Hyvä näin, sillä Ahvenanmaa olisi surku menettää. Paitsi tietysti erään sorretun vähemmistön mielestä: se on aina itsensä erityisesti valkoisiksi heteroseksuaalisiksi lihansyöjämiehiksi määritteleviltä pois, jos joku on onnellinen tai hyvinvoipa. Tai puhuu ruotsia.

Viite