Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Jatkuuko kermankuorinta?

30.9.2011

Juha Honkonen

suuri kuntaremontti paitsi vähentää hallintokuluja ja kaataa kaavoituksen raja-aitoja, myös poistaa epäreiluuden keskus- ja kehyskuntien välillä.

Pirstaloitunut kuntarakenteemme on johtanut siihen, että suurten kaupunkien kyljessä on pieniä mutta rikkaita kuntia. Niiden hyvinvoinnissa ei tietenkään olisi mitään vikaa, ellei sama raha olisi jostain muualta pois.

Varakkaat ihmiset antavat veroäyrinsä asuinkuntaansa mutta käyttävät lähes päivittäin maakuntakeskuksen tarjoamia palveluja. Eläkeläiset, opiskelijat, työttömät ja muut vähän verotuloja maksavat henkilöt taas asuvat yleensä keskuskunnassa.

Parinkymmenen suurimman kaupungin ympärillä on lähes 150 kuntaa, jotka harrastavat edellä mainittua kermankuorintaa. Keskukset menettävät vuosittain jopa kymmeniä miljoonia euroja.

Suurimmista seutukunnista ollaan nyt järkevästi tekemässä suurkuntia, mutta mitä kuntaministeri Henna Virkkunen (kok) onkaan tekemässä Suomen suurimmalle kehyskunnalle Espoolle (kok)? Jättämässä sen itsenäiseksi!

Jos näin tapahtuu, se syö uskottavuuden koko valtakunnalliselta hankkeelta.

Selättääkö puoluetoverien mielistely seutukuntien tasa-arvoisen kohtelun?

Pääkaupunkiseudun suuruus ei riitä selitykseksi, sillä ulkomailla on monia hyvin toimivia miljoonakaupunkeja.

Kuntaremontti on jättimäinen ja hirmuista vauhtia etenevä mutta perusperiaatteiltaan hieno hanke. Toivottavasti Virkkusella vain on rohkeutta viedä se järkevästi läpi.

Kirjoittaja on Vihreän Langan päätoimittaja.

Viite