Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Jeesuskin pelkäsi, sanovat

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Hoosianna vaan teillekin. Noudatettuasi yksinkertaisia hengellisiä elämänohjeita voit pelotta odottaa tuonpuoleista vehreillä niityillä, joilla on ikuinen pääsiäinen.Juha Peurala

Hoosianna vaan teillekin. Noudatettuasi yksinkertaisia hengellisiä elämänohjeita voit pelotta odottaa tuonpuoleista vehreillä niityillä, joilla on ikuinen pääsiäinen.

17.4.2012

Eno

Lievästi uskovaiset pelkäävät kuolemaa enemmän kuin ateistit.

Nimimerkki ”Kysyjä Lahdesta” kysyy: Miksi Jeesus pelkäsi kuolemaa? Entä pelkäävätkö uskovaiset kuolemaa?

Eno vastaa: Tässä sukelletaan nyt pää edellä aika syviin teologisiin vesiin, vähän niin kuin setävainaa Ruohosenjärveen, joka ei ole kuin puoli metriä syvä. Toisaalta, ei setä siihen kuollut vaan eturauhassyöpään kymmeniä vuosia myöhemmin.

Syvillä teologisilla vesillä tarkoitan tässä sitä, että koko käsitys Jeesuksen kuolemanpelosta on peräisin evankeliumeista, jotka eivät varsinaisesti ole historiallisesti tarkkoja. Emme siis tiedä, pelkäsikö historiallinen Jeesus kuolemaa vai ei.

Emme ylipäätään tiedä historiallisesta Jeesuksesta juuri muuta kuin sen, että hän on todennäköisesti elänyt suunnilleen niihin aikoihin kuin Raamattu kertoo. Se ainakin on helpoin selitys sille, miksi kristinusko on olemassa.

Evankeliumien välittämään kuvaan Jeesuksesta kuoleman pelko taas sopii, joten sen olemassaolo tarinassa on ymmärrettävää. Yleensä Jeesuksen kuolemanpelolla halutaan alleviivata hänen ihmisyyttään, eli että hän on tässä asiassa samanlainen kuin muut.

Uskovaisten kuolemanpelon puute on ollut jonkinlainen sivujuonne kristinuskossa ja muissakin uskonnoissa. Luja usko siihen, että elämä jatkuu kuoleman jälkeen ei ainoastaan lohduta kuoleman uhan alla elävää vaan voi myös motivoida marttyyriuteen. Joka taas on eräs uskontopohjaisen itsemurhaterrorismin kannustin.

Mutta on kuolemanpelon ja uskonnon suhdetta tutkittukin. Useampi kuolemanpelkotutkimus on antanut jännittävän tuloksen: syvästi uskonnolliset ihmiset pelkäävät vähiten kuolemaa, toiseksi tulivat ateistit, mutta eniten kuolemaa pelkäsivät jonkin verran uskovaiset ihmiset. Syyksi arveltiin sitä, että nämä henkilöt uskoivat kuolemanjälkeisen rangaistuksen mahdollisuuteen. Ja ilmeisesti pitivät sitä todennäköisenä kohdallaan, koska eivät olleet kovin hyviä uskovaisia.

Joskus olen pohtinut, miksi Jeesuksen seuraajat eivät pelkää kuolemaa, vaikka itse mestari pelkäsi. No, myöhemminhän Jeesus oli kuoleman suhteen vähän been there, done that.

Kirjoitus on julkaistu alun perin 5. huhtikuuta ilmestyneessä Vihreässä Langassa.

Viite