Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Juustohöylää tulee ikävä

4.6.2010

Elina Grundström

muistatko vielä juustohöylän? Sen pahamaineisen työkalun, jolla Esko Ahon (kesk) ja Paavo Lipposen (sd) hallitukset hoitivat 1990-luvun laman ja pankkikriisin laskuja. Lapsilisää ja työttömyyskorvauksia leikattiin tasapuolisesti. Sosiaaliturvaa ja kuntien valtionosuuksia höylättiin ohuemmiksi vähän joka paikasta.

Juustohöylää voi vielä tulla ikävä. Suomessa on nimittäin kevään mittaan esitetty näkemyksiä, joiden mukaan vuoden 2009 lama oli niin mullistava, ettei valtiontaloutta enää saada kuntoon maltillisilla säästöillä ja veronkorotuksilla. Etenkin elinkeinoelämää ja kokoomusta lähellä olevat tahot vaativat seuraavalta hallitukselta rakenteellisia uudistuksia, joissa hyvinvointipalveluita leikataan isoina lohkoina.

Naps vaan, sinne menevät maksuton korkeakoulutus ja työttömyyseläke.

Meneillään oleva puoluekokouskausi on viihteellisempi kuin koskaan. Asiat jäävät varjoon, kun puoluesihteereistä on tullut viihdejulkkiksia, kuten Jenni Leukumaavaara kertoo jutussaan. Puhumattakaan keskustan ensi viikon kokouksesta, jossa suurin huomio kohdistuu pätkäpääministerin valintaan.

Median pitäisi nyt kuitenkin jo ihan kuluttajansuojasyistä keskittyä siihen, mitä kokouksissa sanotaan leikkauksista ja veroista. Anni Sinnemäki avasi pelin lupaamalla ryhdikkäästi, että vihreät on valmis nostamaan ympäristö- ja kulutusveroja. Jutta Urpilainen (sd) taas vaati korotuksia varallisuusveroihin ja hyvätuloisten verotukseen.

Leikkauslistoja ei kuitenkaan ole kuulunut. Ei edes juustohöylättävistä asioista. Kun viikon kuluttua pidetään sekä keskustan että kokoomuksen puoluekokoukset, kaikki huomio tulee kohdistumaan siihen lähinnä viihdearvoa omaavan seikkaan, valitaanko keskustan puheenjohtajaksi Mari vai Mauri.

Paljon tärkeämpää olisi saada selvyyttä siihen, millaista veretseisauttavaa leikkauslistaa tulevaksi pääministeriksi povattu Jyrki Katainen (kok) parhaillaan laatii.

 

Viite