Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kansalaiset ruotuun veromerkillä

Vihreä Lanka 20 vuoden päästä -sarjassa visioidaan tulevaa.

Vihreä Lanka 20 vuoden päästä -sarjassa visioidaan tulevaa.

15.4.2013

Vesa Sisättö

Jokaista Suomen hallitusta sitten viime vuosituhannen työllistänyt harmaan talouden torjunta ottaa tänä vuonna aimo harppauksen eteenpäin. Loppuvuodesta käyttöön otetaan kansalaisen veromerkit, jotka ilmoittavat paitsi viranomaisille myös asianosaisille itselleen ja tämän lähipiirille, mikäli verot ja sosiaalimaksut ovat maksamatta.

”Veromerkki tulee olemaan aistikkaasti muotoiltu riipus, joka kiinnitetään pysyvästi kansalaisen kaulapantaan. Riipus on yhteydessä verohallinnon tietokantoihin”, kertoo ylijohtaja Kaino Perkele Verohallinnosta.

”Jos vero, sosiaali- tai eläkemaksu on maksamatta, riipus antaa varoituksen. Seuraavaksi se alkaa piipittää ja välkkyä, mikä jatkuu, kunnes maksut on hoidettu”, Perkele kuvailee.

”Koville veronkiertäjille voisimme harkita pannan kautta annettavia sähköshokkeja. Itse asiassa pienet sähköshokit voisivat liittyä myös niin sanottuun kansalaisvalvontaan: jos epäilet naapurisi kiertävän veroja, voit käydä antamassa hänelle sähköshokin nettisivujemme kautta. Näin naapuri tajuaa käydä tarkistamassa veroilmoituksensa vielä kerran.”

Kansalaisten veromerkki toimii myös siten, että se alkaa hälyttää, jos kansalainen on maksamassa pimeästi työstä yrittäjäksi luulemalleen työntekijälle. Tämän uskotaan vähentävän noloja poliittisia skandaaleja ja edesauttavan kansalaisten veromerkin käyttöönoton vaatimien lakimuutosten läpimenoa eduskunnassa.

Hattulan Mämmimaa avautuu pääsiäisenä

Suomen elämyspuistot saavat uuden tulokkaan, kun Hattulan Mämmimaa avataan yleisölle kiirastorstaina. Mämmimaassa ennakkoluulottomat turistit voivat huvitella erilaisissa mämmilaitteissa, osallistua mämminheittoon, muovailla mämmistä ja ottaa mämmikylpyjä. Rohkeimmille on tarjolla myös maistiaisia mämmibaarin 322:n eri mämmilaadun valikoimasta.

”Mämmimaa on kuin vesipuisto, mutta veden tilalla on, no, mämmiä. Se ei ole ihan yhtä juoksevaa, mutta sopii hitaille hämäläisille”, vakuuttaa Mämmimaa oy:n toimitusjohtaja Akirudolf Bundolo.

Mämmiliukumäkeä testanneet ovat kuvanneet luisumisvauhtia maltilliseksi mutta rentouttavaksi kiireiselle 2030-luvun ihmiselle.

”Varsinaista hittiä odotamme leikkimielisestä tarkkuusheittopisteestämme. Kävijät voivat heittää mämmikourallisilla poliitikkoja ja julkimoita, jotka tekevät julkisia katumusharjoituksia iltapäivälehtien ohjeiden mukaan. Eniten osumia saanut poliitikko tipahtaa laudaltaan 16 tonnin mämmialtaaseen, jossa häntä voi heitellä lisää”, Akirudolf Bundolo kuvaa.

”Minusta tämä kuvastaa kivasti pääsiäisen sanomaa.”

Viite