Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Katainen ja äidin syyllisyys

Mikael Ahlfors

Kaksoset -logo.
KAKSOSET KESTOVAIPOISSA. Tämä on blogi kaksosista, joiden piti aina käyttää kestovaippoja. Toisinkävi.Mikael Ahlfors

KAKSOSET KESTOVAIPOISSA. Tämä on blogi kaksosista, joiden piti aina käyttää kestovaippoja. Toisin
kävi.

25.5.2010

Äiti

Kokoomusjohtaja Jyrki Katainen purki viikonloppuna suomalaisten tunnot sanoiksi kertoessaan, että meitä vaivaa syyllisyys ja ahdistus ympäristöasioissa.

Katainen on oikeassa. Ja ketäpä vaivaisi syyllisyys enemmän kuin vihreästi ajattelevaa äitiä? Kestovaipat vai maissivaipat? Riittääkö vaippojen pyykkäykseen kaupan ympäristömerkitty pesuaine vai onko käytettävä pesupähkinöitä? Ja pitääkö ne pesupähkinät kasvattaa itse luomuna siirtolapuutarhatontilla?

Syyllisyys on äidin uskollisin ystävä. Aina voi tehdä jotain paremmin, ympäristöystävällisemmin ja luomummin.

Herkästi syyllistyville huonoon omaantuntoon riittää, että kaupan hyllyllä ylipäätään on tarjolla luomu- tai reilun kaupan vaihtoehto. Viimeistään siitä syyllistyjä tajuaa, että toinen tuote onkin luonnolle ja ihmisille haitallinen. Jos rahat eivät riitä eettisempään vaihtoehtoon, menevät yöunet. Mitä tästä maailmasta jää lapsille?

Viheruskonto on ottanut ennen muinoin kirkolle kuuluneen paikan. Enää eivät uskovaiset lyö muita Raamatulla päähän, nyt vihreät mätkivät lähimmäisiään ilmastoraporteilla. Meitä ei enää uhkaa helvetin tuli vaan yli kahden asteen lämpeneminen. Katastrofi joka tapauksessa.

Kristinuskon paras juttu, armo, uudesta uskonnosta puuttuu. Kuten ennen synnistä, ihmisten tulee kokea syyllisyyttä kaikenlaisesta, aina tulppaanien ostamisesta tomaattien syömiseen, lentämiseen ja vaatteiden ostamiseen.

Ympäristöystävällisten tuotteiden hankkiminen tai vapaaehtoisten lentomaksujen maksaminenkin voidaan tuomita vain hyvän omantunnon ostamiseksi, eikä sellainen ole sallittua. Viherseurakuntaan kuuluvilla pitää olla huono omatunto. Ilmasto ei armahda.

Mutta sellainen puhe ei ole totta, että vihreät sen erityisemmin haluaisivat syyllistää muita. Ihan kuin luomutuotteet, vihreät poliitikkoraukat levittävät syyllisyyden tunnetta pelkällä olemassaolollaan.

Kuka voi hyvällä omallatunnolla myöntää ydinvoimalalupia ja tukea turpeenpolttoa, kun vieressä joku selittää, että pelkällä energiansäästöllä ja tuulimyllyilläkin pärjää?

Viite