Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kerrankin kehuja

13.12.2010

Vihreät lasit

Työelämäkonsulttien mukaan on tärkeää mennä välillä omalle epämukavuusalueelle.

Kokeillaan: ”Suomen Kuvalehti ja Helsingin Sanomien Kuukausiliite ovat erinomaisia aikakauslehtiä, joissa tehdään maan parasta journalismia.”

Huh, eihän se nyt niin kamalalta tuntunut. Vaikka Kuvalehti ja Kuukausiliite sisältävät usein homekorvaista horinaa, on myönnettävä, että parhaimmillaan ne onnistuvat avaamaan ovia sellaisiin maailmoihin, joihin lukijat eivät muuten kykenisi kuunaan astumaan.

Viime viikkoina lehdet ovat myös näyttäneet, että perehtyneellä journalismilla voi nostaa pinnalle epäkohtia, joihin lain käsi on kyvytön tarttumaan.

Suomen Kuvalehden tuoreet saavutukset koskevat jälleen kerran sen vanhan vihollisen – Suojelupoliisin – toimien tonkimista.

Ylitarkastaja Matti Mikkola avautui kaksi viikkoa sitten lehdessä siitä, miten hän kokee joutuneensa järjestelmällisen syrjinnän ja kiusaamisen kohteeksi Supossa.

Suojelupoliisi vastasi juttuun tavalla, jota edes James Bond ei olisi koskaan keksinyt: kantelemalla Suomen Kuvalehdestä Julkisen sanan neuvostoon. Voi olla, että Suomen Kuvalehti saa Julkisen sanan neuvostolta huomautuksen siitä, ettei se kysynyt Suojelupoliisin kommenttia Mikkolan väitteisiin. SK:n ja Supon vuosia kestäneessä kinastelussa yksi huomautus on kuitenkin kuin pieru Ratakadulla.

Helsingin Sanomien Kuukausiliite – tuo Ilkka Malmbergin paperinen reinkarnaatio – puolestaan ansaitsee vähintään Bonnierin keskikokoisen journalistipalkinnon siitä, että se onnistui tunkeutumaan vielä Supoakin vaikeammin lähestyttävään kohteeseen.

Kustannusosakeyhtiö Koivuniemi on periaatteessa kunniallinen ja erittäin hyvin kannattava yritys, mutta lähemmässä tarkastelussa sen toiminta ei näytä kestävän edes himmeää joulukuista päivänvaloa.

Yhtiön toimitusjohtaja Tapani Koivuniemi on noudattanut johdonmukaista julkisuuslinjaa ja kieltäytynyt vastaamasta kaikkiin haastattelupyyntöihin.

Tällaisissa tilanteissa useimmat viestimet luopuisivat toivosta ja tekisivät jutun ennemmin vaikkapa hirvenmetsästyskauden alkamisesta.

Onneksi Kuukausiliite – ja sitä ennen muun muassa Ylen MOT ja Talouselämä – ovat jaksaneet tonkia Koivuniemen herran tekemisiä. Nyt niistä ovat kiinnostuneet myös työsuojeluviranomaiset.

Niinpä täältä syvältä epämukavuusalueen hetteiköstä on pakko todeta, että onneksi maassamme on edellä mainitun kaltaisia mainioita hienoja medioita.

 

Kirjoittaja on median sisäpiiriläinen, joka aikoo tulla ensi viikolla kaapista. Kirjoitus on julkaistu alunperin 10. joulukuuta ilmestyneessä Vihreässä Langassa.

Viite