Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kertakäyttöfilmi menee roskiin

Ekokyttä.
Ymräristöä ohistuskaistana käyttävät joutuvat Ekokytän syyniin.

Ymräristöä ohistuskaistana käyttävät joutuvat Ekokytän syyniin.

10.5.2013

Ekokyttä

Ekokyttä poikkesi R-kioskille. Tarkoituksena oli löytää pitkäkestoinen elokuvanautinto klassikoksi nousseesta ihmissuhdedraamasta. Sitä ei löytynyt. R-kioskilla tarjottiin korvikkeeksi kertakäyttöistä 48DVD-levyä.

Syyte: Scanbox Visionin levittämät 48DVD-tuotteet toimivat 48 tuntia siitä hetkestä, kun levy on ensimmäisen kerran laitettu soittimeen. 48DVD:tä ei tarvitse palauttaa myymälään vaan se heitetään käytön jälkeen roskiin. Ekokyttä syyttää 48DVD:n levittäjää ja R-kioskia kertakäyttökulttuurin edistämisestä, roskiaamisesta ja elokuvien häpäisystä.

Puolustus: ”48DVD-formaatti on hieman harhaanjohtavasti viestitty kertakäyttöiseksi. 48 h on minimiaika, minkä tuon levyn käyttökelvottomaksi meneminen vie. Kahden vuorokauden aikana leffan voi katsoa useitakin kertoja. Tuotteen pahvikotelon voi panna pahvinkierrätykseen. Itse 48DVD pitää hävittää energiajätteen mukana. Tuote kehitettiin vaihtoehdoksi matkustaville ihmisille, joilla ei ole jatkuvaa nettiä saatavilla,” Ari Pellilä R-kioskista sanoo.

Tuomio: Kertakäyttöelokuva vaikuttaa tarpeettomalta jätteeltä. Elokuvien tarjonta internetissä lisääntyy ja päätelaitteita, joilla voi katsella ohjelmia, on yhä usemmalla. Ekokyttä kehottaa rangaistuksena Scanbox Visionin 48DVD:n suunnittelijat katsomaan kaikki R-kioskien mappi-ö:n elokuvaklassikot pikakelauksella.

Kirjoitus on julkaistu alun perin 3. toukokuuta ilmestyneessä Vihreässä Langassa.

Viite