Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kesä ja kerjäläiset

21.6.2012

Juha Honkonen

Viime viikonloppuna itseään oikealle hinannut kokoomus virittelee koneistoaan kaikkein kurjimmassa jamassa olevia vastaan.

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen ehdotti juhannusviikolla, että kuntiin pitäisi palauttaa järjestyssäännöt. Valtuuston mahtiryhmä voisi siten jyrätä kerjäämiskiellon läpi.

Tietenkin kerjääminen on ikävä ilmiö ja romaneja pitäisi auttaa heidän kotimaassaan. Näistä itsestäänselvyyksistä huolimatta fiksu ihminen ei löisi suomalaisella katukivetyksellä istuvaa mummoa.

Varmasti on totta, että romaneja rahtaa Suomeen pieni ryhmä pukumiehiä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kyytiläisillä menisi hyvin. Päinvastoin. Heidän asemansa täytyy olla todella tukala, jos he haluavat jättää kotinsa moneksi viikoksi, reissata ahtaassa autossa toiselle puolelle maanosaa ja istua päivittäin samassa asennossa aamusta iltaan. Yöt nukutaan autoissa ja metsässä.

Kysymys on ennen kaikkea periaatteellinen. Millainen yhteiskunta kieltää kerjäämisen, ihmisen viimeisen oljenkorren? Ei ainakaan sivistynyt.

Kokoomus on päättänyt hyökätä myös suomalaista köyhää vastaan. Oikeistolaisimmat puoluejohtajat puhuvat tuloerojen puolesta perustellen, ettei yhden menestys ole toiselta pois.

Käytännössä kuitenkin on. Tuloeroja tasoitetaan veroilla, joilla pidetään yhteiskunnan turvaverkkoa kunnossa.

Yhteiskuntapolitiikan tutkijat Kate Pickett ja Richard Wilkinson osoittavat tuoreessa kirjassaan The Spirit Level, että väestö on tervein ja koulutetuin maissa, joissa tuloerot ovat pienet. Melkein kaikissa hyvinvointia kuvaavissa muuttujissa hyvin onnistuneiden järjestys korreloi tulojen tasa-arvon kanssa.

Mutta hei, nyt on kesä. Poliitikkojen stressi laskee ja kannanottojen kulmat pyöristyvät kuin tämän lehden kansi ja keskiaukeama. Leikkaa tikkataulu ja pefletti talteen ja ota rennosti.

Vihreä Lanka ilmestyy paperisena taas 24. elokuuta. Jos uutisnälkä iskee riippumatossa tai laiturinnokassa, voit kaivaa älypuhelimesi esiin ja surffata näille sivuille. Täällä on tuoretta luettavaa läpi suven.

Hauskaa kesää kaikille.

Kirjoittaja on Vihreän Langan päätoimittaja.

Viite