Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kivulias kehysriihi

26.3.2014

Juha Honkonen

Miljardien eurojen sopeutukset ovat aina kipeitä, mutta tämänviikkoisesta kehysriihestä jäi erityisen märkivät leikkaushaavat. Vihreiden kannalta ikävintä on, että kaikkein köyhimmiltä viilletään pois. Kehitysapua supistetaan taas.

Luontokin sai puukosta. Ympäristölle haitallisia tukia, joita on 3–5 miljardia euroa, vähennetään prosentuaalisesti melko vähän. Toki 550 miljoonaa euroa on 2,3 miljoonan sopeutuksesta kiitettävä osuus.

Ratkaisu ei vähennä auton käyttöä työmatkaliikenteessä. Helpotusta ei siis ole luvassa ruuhkiin eikä ilmanlaatuun.

Ilmasto ja vesistötkään eivät saa apuja, sillä turpeen veronkorotus peruttiin. Metsien suojeluun sentään saadaan lisää alueita. Ympäristölle hyödyllisiä verouudistuksia ovat muun muassa ajoneuvo-, energia-, hiilidioksidi- ja polttoaineverojen korotukset.

Ikävää on myös se, ettei armeijan tarvitse osallistua säästötalkoisiin.

Vihreiden kannattajat eivät ilahdu lapsilisien leikkauksistakaan. Katkerinta on, että köyhältä ja rikkaalta otetaan saman verran. Tuen verottaminen progressiivisesti olisi ollut oikeudenmukaisempi ratkaisu. Epäreiluutta lisää se, että valtioneuvosto päätti painottaa sopeutuksia enemmän leikkauksiin kuin veronkorotuksiin. Näin hallitus rikkoo oman ohjelmansa lupausta. Outoa, että tämä meni demarileirissä läpi.

Ehkä heille riittävät kompensaatioksi solidaarisuus- ja pääomaverojen kiristykset. Ne ovatkin hyviä päätöksiä. On myös viisasta nostaa oppivelvollisuutta, sillä korkea koulutustaso on Suomen ainoa valtti globaalissa kilpailussa.

Viisikon seikkailujen loppuhuipennus on jännittävä. Vihreät menettivät tärkeimmän hallituskumppaninsa. Ilman vasemmistoliittoa ympäristön kannalta positiiviset päätökset vaativat entistä kovempia neuvotteluja. Häviäjien puolella on myös sdp. Hallitukseen tuli porvarivalta, joten sopeutusten hienosäätö painottuu entistä selvemmin leikkauksiin.

Jos (ja kun) vihreät lähtee Fennovoima-päätöksen jälkeen oppositioon ja hyvin vasemmistolainen Antti Rinne valitaan demarien johtoon, jää jäljelle jäävä kvartetti huojumaan savijaloille. Yhteisymmärrystä porvarien kanssa ei löydy, eduskuntavaalit ovat lähellä ja valtioneuvostolla on vain parin paikan enemmistö.

Hallituksen kaatuminen syksyllä on erittäin mahdollista.

Kirjoittaja on Vihreän Langan päätoimittaja.





Viite