Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Klikkaus ei pelasta

8.10.2010

Jukka Vahti

aktivismin ja passivismin rajaa on vaikea määritellä. Yhä useampien mielestä se menee hiiren klikkaamisen ja klikkaamatta jättämisen välillä.

Tältä kliktivismiksi nimetyltä ilmiöltä, sosiaalisen median välityksellä tapahtuvalta osallistumiselta, on viime vuosina odotettu suuria. Innokkaimmat ovat maalailleet kuvia yhteiskunnallisen osallistumisen mullistuksesta ja sortovaltojen vallankumouksista.

Sosiaalisen median verkostot ovat osoittautuneet jopa elintärkeiksi erilaisissa kriiseissä ja konflikteissa. Myös suomalaiset puolueet ovat pikku hiljaa alkaneet hyödyntää verkon mahdollisuuksia ohjelmatyössään.

Tällä viikolla julkisuutta on saanut Facebookissa maahan puuhattu yleislakko. Lakkoliikkeen motiivina on eduskunnan ulkopuolisen palkkiotoimikunnan päättämä kansanedustajien palkankorotus, joka on Fb-aktiivien mielestä ilmeisesti jotenkin pois juuri heidän palkkapussistaan tai muista työehdoistaan.

Yleislakko-hupailu on hyvä esimerkki siitä, kuinka sosiaalinen media, tuttavallisemmin some, on spektaakkelien valtakunta, jossa eri sortin päättömyydet saavat laajan yleisön, mutta jolla on vain vähän tai ei ollenkaan yhteiskunnallisia vaikutuksia.

Journalisti ja kirjailija Malcolm Gladwell uskaltautui viime viikolla New Yorker-lehden kirjoituksessaan toteamaan, että Twitter ja Facebook eivät pysty panemaan liikkeelle sosiaalisia muutoksia. Hänen mukaansa esimerkiksi Martin Luther King ja Yhdysvaltojen kansalaisoikeusliike eivät olisi koskaan saavuttaneet tuloksiaan sosiaalisen median välityksellä, koska kansalaisliike vaatii onnistuakseen järjellisen strategian ja riittävästi ryhmäkuria sen toteuttamiseen. Kumpikaan näistä ei ole sosiaalisesta mediasta kumpuavien liikehdintöjen vahvoja puolia. Some-intoilijat kuulemma raivostuivat Gladwellin kommenteista.

Viha, huhut, trendit ja toki myös huumori ovatkin ilmiöitä, jotka leviävät sosiaalisessa mediassa tehokkaasti. Niistä on kuitenkin vielä matkaa konkreettiseen, uutta rakentavaan toimintaan.

Kirjoittaja on Vihreän Langan vt. päätoimittaja.

Viite