Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kohta on helpompaa

Mikael Ahlfors

Vikatikki-blogi.
Mikael Ahlfors

11.8.2010

Outi Moilala

Sinullakin saattaa olla Lee Cooper -merkkiset farkut. Ne on valmistanut Pohjoismaiden suurin farkkuvalmistaja suomalainen M.A.S.I Company Suomessa tai Virossa omalla tehtaalla.

Jostain kumman syystä vain kahdella M.A.S.I:n pienemmistä farkkubrändeistä, Basicilla ja Dallasilla, on suomalaisesta työstä kertova Avainlippumerkki, ei isoimmilla brändeillä Lee Cooperilla, Very Nicella tai Warrickilla.

Muissa kotimaassa tehdyissä farkuissa ei lue ”Made in Finland”, vaan kuluttajan olisi osattava tietää valmistusmaa siitä, lukeeko lapussa ”Valmistaja M.A.S.I Company” vai ”Valmistuttaja M.A.S.I Company”.

Kieltäydyn muistamasta ja varsinkaan tarkistamasta uudelleen yrityksestä, mitä lapuissa tarkalleen lukee, koska sen asia olisi tehdä tämä hieman helpommaksi. Netistä tuo ei selviä.

Vaatteiden alkuperien selvittäminen on helkkarin hankalaa. Yleensä valmistusmaata ei ole merkitty, koska se on vapaaehtoista. Vaikka Made in -merkintä olisikin, se ei välttämättä pidä paikkaansa, koska sitä ei valvota.

Hyvänä uutisena voin kertoa, että alkuperämerkinnät ovat kuitenkin tulossa pakollisiksi EU:ssa. Euroopan parlamentti päätti asiasta toukokuussa. Ennakkotietojen mukaan lapuissa saattaa lukea ”Made in EU” maan nimen sijaan.

Merkinnöille on tulossa valvonta ja merkintöjen puuttumisesta tai virheellisyydestä sanktiot. Hyvä niin. Suomessa kaavaillaan valvojaksi Kuluttajavirastoa.

Ryhdyin miettimään valvonnan järjestämistä. Samalla direktiivillä määrättäviä tekstiilikuitujen merkintöjä voidaan valvoa laboratoriotestein.

Kuluttajaviraston on sen sijaan varmaankin vaikea valvoa tekstiilien ja vaatteiden alkuperää. Vain murto-osa Suomessa myydyistä vaatteista on ommeltu kotimaassa. Eikö Tulli olisi luontevampi valvoja, sillä kun on sentään tiedot siitä, mistä rahti on tullut?

En toisaalta usko, että myöskään Tulli voi aukottomasti valvoa valmistusmaamerkintöjen luotettavuutta, koska alkuperätodistuksia väärennetään. Minua kiinnostaisi tietää, mitä dokumentteja alkuperän todistamiseksi aiotaan vaatia. Tuleeko alkuperämaan varmentamisesta lisäbisnes tarkastusyrityksille? Auttaako vaatteen reitin kertova RDIF-tekniikka?

Päätös Made in -merkinnöistä yritetään saada valmiiksi ennen seuraavia EU-vaaleja vuonna 2014, joten muutama vuosi vielä menee.

J.K. Farkkufirman nimi on muuten todellakin M.A.S.I Company. Kolmella välipisteellä. Voisiko merkintöjen selkiyttämisen lisäksi tehdä vähintäänkin tuolle nimelle jotakin?

Kirjoittaja on yritysten yhteiskuntavastuun parissa työskentelevä freelancer-tutkija. Teksti edustaa kirjoittajan henkilökohtaista näkemystä.





Viite