Vihreän Langan logoVihreän Langan logo
Blogi

Kohti järkevää lotrausta

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Raamattu uusiksi! Mooses jakaa Punaisen pulloveden Israelin kansalle, mutta suomalaisille puhdasta hanavettä.Juha Peurala

Raamattu uusiksi! Mooses jakaa Punaisen pulloveden Israelin kansalle, mutta suomalaisille puhdasta hanavettä.

22.9.2010

Eno

Suomessa riittää vettä, mutta silti säästö kannattaa.

Nimimerkki ”Ystävällisesti, Veden ystävä” kysyy: Kannattaako veden säästäminen Suomessa? Lämmin vesi vie energiaa, mutta onko viileän veden kulutuksella merkitystä ympäristön kannalta? Kannattaisiko sadevettä käyttää pihan kastelussa ja ehkä vessan huuhtelussakin? Onko totta, että pääkaupunkiseudun vesijohtoverkostossa joudutaan välillä juoksuttamaan vettä mereen, jotta putket pysyvät puhtaina?

Eno vastaa: Veden puhdistamiseen menee resursseja, mutta kyllä puhdas hanavesi aina lätäköstä litkimisen voittaa.

Raakaveden puhdistamiseen käytetään ferrisulfaattia, joka Suomessa valmistetaan pigmenttiteollisuuden sivutuotteesta. Vedenpuhdistuksessa syntynyt rautasakka, joka sisältää vedessä olevia luontoperäisiä orgaanisia aineita, johdetaan jätevedenpuhdistukseen.

Siellä sakan sisältämä rauta auttaa jäteveden fosforin poistossa. Lietteen orgaaninen aines mädätetään biokaasuksi ja loppu liete kompostoidaan. Talousveden tuotannossa syntyy kuitenkin lietettä hyvin vähän verrattuna jäteveden puhdistukseen.

Raakaveden hankintaan, puhdistukseen ja jakeluun kuluu energiaa pääkaupunkiseudulla keskimäärin noin 0,4 kilowattituntia vesikuutiota kohden. Raakaveden virtauksesta saadaan kerättyä energiaa talteen, joten nettotaso on noin 0,3 kilowattituntia per vesikuutio.

Totta se on, että vettä pitää välillä juoksuttaa. Kaikilla alueilla kulutusta ei ole tarpeeksi, joten vesi alkaa seistä ja sen laatu huononee.

Minä käytän aina sadevettä pihani kasteluun. Tai siis annan sadeveden kastella sen. Vähän jäi kuivaksi tänä suvena. Sadeveden käyttö vessassa taas... pääset vähemmällä, jos hommaat vesipihin vessakaluston.

Suomalaiset ovat muuten järkeviä vedenkäyttäjiä! Vaikka meillä vettä piisaa, käytämme vettä huomattavasti vähemmän kuin monen vesipulasta kärsivän länsimaan asukkaat.

Menenkin tästä taputtelemaan itseäni selkään, mene sinäkin!
Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.


Myllyteatterin mainos

Vihreä Lanka 4/2019

Lue

Vihreä Lanka

4/19


Sisällysluettelo
Anna palautetta


Twitter

Graafisia maailmanselityksiä -teksti
Hiilen monta hintaa (Lasse Leipola / Iiro Törmä)

Kuva: Pekka Sauri