Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Korkki kiinni!

23.7.2012

Lasse Leipola

Istut baarissa. Olet tullut autolla ja aiot myös palata sillä kotiisi parin tunnin kuluttua. Olettaen, että olet mies ja painat 80 kiloa, voit juoda kaksi tuoppia ilman, että veresi alkoholipitoisuus nousee yli rattijuopumusrajan.

Tuttavasi ovat kuitenkin luvanneet sinulle tänä iltana kymmenen tuoppia. Itse asiassa baarimikko täyttää jo niitä hanasta tiskin takana.

Tiedät, ettei sinun pitäisi, mutta...

Tämä tarina on mukaelma ilmasto- ja ympäristökysymyksiin erikoistuneen toimittaja Bill McKibbenin tuoreessa Rolling Stone -lehdessä esittämästä vertauksesta. Jutussaan McKibben kirjoittaa auki erittäin selvästi sen, mistä ilmastonmuutoksessa on kyse. Hän puhuu ilmastonmuutoksen uudesta matematiikasta.

Siitä huolimatta, että ilmastonmuutoksen torjumiseksi on saatu varsin vähän oikeasti aikaan, vallitsee poliitikkojen ja tiedemiesten kesken lähestulkoon yksimielisyys siitä, että ilmaston lämpeneminen on rajoitettava kahteen asteeseen, jotta ilmastonmuutoksen rajuimmilta vaikutuksilta voidaan säästyä. Tämä tavoite oli esimerkiksi yksi harvoista asioista, joista surullisenkuuluisassa Kööpenhaminan ilmastokokouksessa päästiin sopuun.

Mutta miten tämä liittyy niihin tuoppeihin?

Parhaan tieteellisen arvion mukaan kahdessa asteessa pysyminen edellyttää, että vuosisadan puoliväliin mennessä ihmiskunnan kasvihuonekaasupäästöt ovat korkeintaan 565 gigatonnia. Nämä ovat ne vertauksen kaksi tuoppia, jotka voimme hyvällä omalla tunnolla juoda.

Ilmastonmuutoksen pysäyttämisen kannalta haaste on siinä, että energiayhtiöillä on jo nyt hallussaan viisi kertaa enemmän fossiilisia polttoaineita kuin mihin meillä ihmiskuntana on varaa. Carbon Tracker Iniative on arvioinut, että hiilikaivoksissa sekä tunnetuissa maakaasu- ja öljyesintyymissä olevan fossiilisen polttoaineen käyttäminen aiheuttaa 2 795 gigatonnin päästöt. Eli ne kymmenen tuoppia.

Tuttavasi (joita ei pidä tässä kavereiksi kutsua, kun kerran ovat sinua vastentahtoisesti juottamassa känniin) kaiken lisäksi kaivelevat taskujaan ostaakseen sinulle vielä lisää juotavaa. Ja niissä taskuissa on pelottavan paljon rahaa.

Kirjoittaja on Vihreän Langan verkkotoimittaja, joka suosittelee lukemaan myös ja erityisesti Bill McKibbenin alkuperäisen artikkelin Rolling Stonen sivuilta sekä Erkki Perälän blogikirjoituksen ja toimintaohjeet kyseiseen artikkeliin liittyen.

Viite