Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Koulukunta

7.9.2012

Juha Honkonen

Kuntavaalikeskustelu on pyörinyt kolmen teeman ympärillä. Agendalla on vuorotellen vanhuspalvelulaki, kuntaremontti tai eurokriisi. Kaikki ovat eduskunnan asioita, ja viimeinen liittyy kuntiin vain välillisesti.

Kuntaremonttikeskustelu voi olla ratkaisevassa roolissa niissä kunnissa, joissa hanketta vetävä kokoomus painii tasaväkisesti keskustan tai perussuomalaisten kanssa. Näitä kuntia on vain kourallinen.

Debatissa vanhusten hoitajien määrästä taas otettiin aikalisä. Siitä huolimatta demarit tulevat pitämään aiheen framilla vaaleihin asti. He ottavat mielellään marttyyrin viitan harteilleen. Emme me mut kun noi muut.

Tietenkin vanhusten huolto on retuperällä, ja toki hoitajien vähimmäismitoitus pitää saada voimaan. Minimi ei ole maksimi ja niin poispäin. On kuitenkin muitakin väestöryhmiä, joiden asioista pitäisi puhua ennen vaaleja.

Toimittaja Sammeli Heikkinen teki pääjuttumme erikokoisissa kunnissa asuvien ihmisten mietteistä kunnan palveluista. Parannusehdotuksia kertyi päivähoidosta ehtoolehtoon.

Kuntapalveluista keskivertojantterin elämään vaikuttaa vahvimmin koulutus. Kun esikoulu ja peruskoulun jälkeinen opinahjo lasketaan mukaan, koulussa vietetään 13 vuotta varsin intensiivisesti. Samat asiat vaikuttavat myös vanhempien elämään.

Pitkä taival olisi nykyistä mielekkäämpi ja hyödyllisempi, jos valinnaisuutta olisi enemmän. Esimerkiksi tiistain Helsingin Sanomat kiinnitti huomiota siihen, että Helsingin ala-astelaisista vain yhdeksän aloitti viime vuonna venäjän opiskelun.

Vanhoihin rakenteisiin on jumiuduttu myös tietotekniikan opetuksessa. Atk-luokkia ei tarvita, sillä vimpaimet tulisi ottaa käyttöön lähes joka tunnilla.

Viime kuntavaalien alla puhuttiin paljon ruuhkamaksuista. Sitten aihe vaiettiin kuoliaaksi julmalla mutta tehokkaalla tavalla: perustettiin työryhmä.

Nyt jopa vihreät ovat olleet ruuhkamaksuista hiljaa. Miksi? Helsingin ruuhkat ovat vain pahentuneet.

Tätä tahtia kuntavaaleista on tulossa pannukakku. Vauhtia vankkureihin!

Kirjoittaja on Vihreän Langan päätoimittaja.

Viite