Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kriisistä kriisiin

14.3.2014

Juha Honkonen

Viimeksi kirjoitin, että vihreitä eniten kiinnostava asia näinä viikkoina on tasa-arvoinen avioliittolaki. Noh, saman tien ajauduttiin hallituskriisin partaalle. Enää en sano mitään, muuten syttyy Krimin sota tai vastaavaa.

Nykyhallituksen kohtalosta kehkeytyy näytelmä, jonka kliimaksi ajoittuu näillä näkymin kesäkuulle, jolloin valtioneuvosto äänestänee Fennovoima-esityksestä.

Periaateluvan tiellä on kaksi suurta kuoppaa: Krimin-kriisi ja Fennovoimalta puuttuva miljardi euroa.

Jos itänaapurin joukot eivät vetäydy Ukrainasta, yhteistyö Kremlin kanssa alkaa näyttää todella epäilyttävältä. Luulisi vähintään venäläisten tonttikauppoja vastustaneiden kansanedustajien kääntyvän suomalaisten enemmistön kannalle lisäydinvoimaa vastaan.

Fennovoimalla ja Rosatomilla on valtioneuvoston päätökseen asti aikaa etsiä omistajia puuttuvaan 16 prosenttiin. Jo nyt on käynyt selväksi, ettei yksityistä rahaa kiinnosta ydinvoiman rakentaminen: jäljellä olevat osakkaat edustavat enemmän tai vähemmän julkisia varoja. Verorahoja.

En ole ollut kiivas ydinvoiman vastustaja, mutta Olkiluoto 3:n ikuisuusprojekti ja Fennovoiman rahoitusvaikeudet ovat saaneet minut vakuuttuneeksi: ydinvoima ei ole edes taloudellisesti järkevä keino hillitä ilmastonmuutosta.

Luultavasti Fennovoima nilkuttaa eduskuntaan. Kannattaako vihreiden siihen asti hokea, että emme spekuloi? Lokaa tulee niskaan joka tapauksessa: nyt siitä, että kortit pidetään piilossa. Jos puhuttaisiin hallituksesta lähdöstä, syytettäisiin kiristyksestä. Jos hallituksessa pysyminen taas luvattaisiin, syyte napsahtaisi vallanhimosta ja selkärangattomuudesta.

Koska en ole edes puolueen jäsen, voin sanoa kantani. Jos lupa menee eduskuntaan, vihreiltä olisi viime eduskuntavaalien kaltainen itsemurha pysyä hallituksessa.

Lähtö kannattaa kuitenkin ajoittaa syksyyn, sillä hallituksessa on vielä auki tärkeimmät rakenneuudistukset sekä ympäristölle tärkeät lait luonnonsuojelusta, ilmastosta sekä kahdesta kansallispuistosta.

Kirjoittaja on Vihreän Langan päätoimittaja.

Viite