Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kriisiviestintä petti Hautalan

11.10.2013

Jukka Vahti

Parin päivän kiihkeä kohu ja heikosti hoidettu kriisiviestintä pakottivat perjantaina vihreän kehitysministeri Heidi Hautalan eroamaan.

Näin voi sanoa, koska kohun varsinaisessa aiheessa, ministeriohjauksen toiminnassa vuoden 2012 maaliskuussa on vaikea nähdä erolle perusteita.

Tätä myös sekä Hautala että vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö korostivat perjantaina pitämässään tiedotustilaisuudessa Valtioneuvoston linnassa. Samassa tilanteessa toimittaisiin samalla tavalla uudestaankin.

Sen sijaan kuluneen viikon tiedottamisesta – tai sen puuttumisesta – Hautala esikuntineen ja oikeastaan kaikki organisaatiot voivat oppia ja paljon.

Kohun keskellä oleva ministeri uppoaa käytännössä aina, jos häneltä tai hänen lähipiiristään välitetään ristiriitaista tietoa. On aivan sama, onko kyseessä tahallinen sumutusyritys vai ulkomaanmatkasta johtuva viestintäkatkos.

Jos ministerin voi halutessaan nähdä valehdelleen, hänen luottamuksensa on mennyt. Tiedotteissa tai kommenteissa ei ole undo-näppäinyhdistelmää.

Tämä kaikki on toki ollut tiedossa ja nähty monta kertaa jo aiemmin. Uutta oppia Hautalan eroon johtaneesta kohusta voi ammentaa sen suhteen, että hallituksen, mieluiten koko eduskunnan, olisi vihdoin syytä käydä perusteellinen keskustelu siitä, mitä valtion poliittiselta omistajaohjaukselta odotetaan ja missä sen rajat menevät.

Samalla monille kansanedustajille näyttäisi tekevän hyvää myös kertaus sen suhteen, mikä ero on valtion kokonaan omistaman yhtiön ohjaamisessa ja valtion osittain omistaman yhtiön ohjaamisessa.

Pääministeri Jyrki Katainen (kok) puolestaan ihmetteli torstaina, miksi valtio-omisteisilta yrityksiltä pitäisi vaatia muita yrityksiä enemmän ymmärrystä mielenosoituksia kohtaan tai muita korkeampaa yhteiskuntavastuuta.

Pääministerin kummastelu kertoo siitä, että hallitusohjelman viimeisen sivun kirjaukset valtion omistajapolitiikan ympäristö- ja yhteiskuntavastuusta painavat käytännön politiikassa varsin vähän.

vihreät  Heidi Hautala  kehitysministeri 

Viite