Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kuolema peruuntui

Mediapyövelit mestaavat sopuleita. Koston pelossa nimimerkkiä käyttävä Kaino Riesu vuorottelee palstalla viestintäyrittäjä, toimittaja Taneli Heikan kanssa.

Mediapyövelit mestaavat sopuleita. Koston pelossa nimimerkkiä käyttävä Kaino Riesu vuorottelee palstalla viestintäyrittäjä, toimittaja Taneli Heikan kanssa.

10.9.2012

Kaino Riesu

Tytöt ja pojat! Muistatteko, mitä kamalaa pitikään tapahtua tänä vuonna Suomen lehdistössä? Jaa ette muista. Ei muista lehdistö itsekään. Yhtään ainoaa juttua se ei ole tehnyt siitä, että on kivasti elossa edelleen.

Tämän piti nimittäin olla lehdille suuri tuhon ja kadotuksen vuosi.

Kun poliittiset päättäjät huomasivat, että myös lehtien tilauksista voisi vihdoin ryhtyä perimään arvonlisäveroa, alalla puhkesi valtava poru.

Kuolinisku lehdistölle! Poliitikot käyvät sananvapauden kimppuun! Edessä lehtikuolemien ajat! Ja sitä rataa. Tämmöistä voihketta sanoma- ja aikakauslehdet etujärjestöineen tuuttasivat koko viime syksyn.

Vaan eivät tuuttaa enää. Hiljaisuuden syynä ei todellakaan ole joukkokuolema vaan se, että lehdet elävät normaaliin tapaan eivätkä kehtaa muistutella viime syksyn hysteriastaan ja riehunnastaan.

Toki levikkikäyrät ovat monella taholla laskussa, niin kuin ne ovat olleet vuosia. Minkäänlaista kulmakertoimen jyrkentymistä niissä ei ole havaittavissa.

Sanomalehtien pää-äänenkannattajassa Suomen Lehdistössä on jo aivan toinen ääni kellossa. Tuoreimman plärin pääkirjoitus on otsikoitu ”Hienoista kasvua”, ja siinä kiitellään levikki- ja ilmoitustulojen nousua viime vuonna.

Jos tilanne tänä vuonna olisi olennaisesti muuttunut, luulisi alan keskeisen median mainitsevan siitä jotain.

”Yllättävän hyvin sanomalehdet ovat pystyneet lukijansa pitämään”, Sanomalehtien liiton johtaja Jukka Holmberg sanoi Ylelle elokuussa. Se siitä.

Ajatelkaa itseänne: jätittekö tänä vuonna jonkin tilaamanne lehden tilaamatta nimenomaan siksi, että laskuun on nyt lisätty arvonlisävero? Katkaisiko Reetta-tätinne Kotilieden kestotilauksensa 50 vuoden jälkeen?

Lakkasiko kummipoikanne Jamppa lukemasta Seiskaa vain siksi, että tämän sortin kulutusta verotetaan nyt samalla tavalla – eiku anteeks, edelleen paljon kevyemmin – kuin kaikkea muutakin?

Lehtien alv on yhdeksän prosenttia, kun lähes kaikkea muuta verotetaan 23 prosentin kannalla.

Ne eri puolilla käytävät yt:t eivät liity tähän. Suurin osa mediataloista on edelleen tukevasti voitollisia. Ne irtisanovat ”valmistautuakseen tulevaisuuden haasteisiin”.

Lehdistön äänekäs edunvalvonta viime vuonna oli tietysti sallittua, vaikka parku naamioitiinkin koskettavasti ”sananvapauden puolustamiseksi” ja ties miksi. Mutta nyt olisi alan journalistiselle uskottavuudelle eduksi, jos saisimme mahdollisimman pian lukea viiltäviä analyyseja siitä, mikä vuodentakaisissa tuhoennusteissa meni näin pahasti pieleen.

Selitykseksi ei riitä se, että muutama mummu maksoi tämän vuoden lehtensä jo viime vuoden puolella, ilman alvia. Kyllä ne maksavat vastakin. Niin kauan kuin pysyvät hengissä itse.

Nimimerkki on sivutoiminen mediakriitikko, joka käyttää koston pelossa nimimerkkiä. Kirjoitus on julkaistu alunperin 7. syyskuuta ilmestyneessä Vihreässä Langassa.





Viite