Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kuukkeli kiittää

16.9.2011

Juha Honkonen

Ei Kreikalla ole mitään väliä! Se on niin pieni maa, ettei tunnu missään, vaikka se menisi konkurssiin!” puhisi Björn Wahlroos päätoimittajien tapaamisessa viime vuoden alussa. Kuinka väärässä voi pankkiiri olla.

Nyt Kreikka keinuttaa Suomenkin budjetintekoa niin, ettei suhteellisuudentaju pysy mukana. Kaiken huippu oli, kun valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) jätti lisäämättä hallitusohjelmassa luvattuja luontorahoja ensi vuoden talousarvioon. Säästön suuruus olisi ollut koko budjetista huimat kolme promillea.

Onneksi luonnolta otetut 15 miljoonaa euroa palautuivat budjettiriihessä.

Varsinkin Etelä-Suomen metsät kiittävät. Niistä on suojeltu vaivainen prosentti. Yhä harvempi suomalaisista on koskaan liikkunut luonnontilaisessa metsässä, tiheässä maapuiden täytteisessä kuusikossa.

Budjettiin palautuvat rahat suuntautuvat Metso-suojeluohjelmaan. Se varjelee niitä pieniä läiskiä, jotka ovat kuta kuinkin siinä kunnossa, millaisena luonto on ne ihmiselle antanut.

Loppu hyvin, mutta paljon kysymysmerkkejä vääntö luontorahoista jättää. Miksi valtiovarainministeriö halusi kopioida ympäristöministeriön luvut suoraan viime kevään budjettikehyksestä? Ne ovat entisen rahaministerin ja nykyisen pääministerin Jyrki Kataisen (kok) kynästä. Vihreän sävyt ovat joskus aika synkkiä.

Halusivatko päähallituspuolueet kyykyttää vihreitä ja laittaa puolueen ministerit tappelemaan vastikään hallitusohjelmassa luvatuista pikkurahoista?

Kirjoittaja on Vihreän Langan päätoimittaja.

Viite