Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kuuleeko Tampere? Täällä puhuu kansa

Taisteluparit.
Kilpakumppanit. Blogisarjassa seurataan samoista paikoista taistelevien ehdokkaiden vaalitaistoa.

Kilpakumppanit. Blogisarjassa seurataan samoista paikoista taistelevien ehdokkaiden vaalitaistoa.

29.11.2010

Minna Sorsa

Maakunnan keskuskaupungin Tampereen ääni hallitsee koko Pirkanmaan kehittämistä.

Vihreiden ja muiden poliittisten ryhmien tulisi kuitenkin ottaa huomioon koko maakunnan ääni tulevaisuuden suuntaviivoja luodessaan.

Nykyisin ristivetoa muodostuu maakunnan liiton, Tampereen kaupunkiseudun ja muun maakunnan tahdosta.

Arvioin, että maakunnan päätösvalta on pitkälti siirtynyt Tampereelle kaupunkiseudun strategiatyön myötä. Tamperetta ympäröivät ja lapsiperheitä imuroivat kehyskunnat jäävät kakkoseksi.

Tampere ja sen lähikunnat edustavat vaurasta, kuitenkin velkaantunutta aluetta. Kehän kauimpana ovat kunnat, jotka rajautuvat muihin maakuntiin. Nämä kunnat ovat maaseutumaisia kuntia, joiden oma rahoituspohja on heikko. Kuntia Pirkanmaalla on 24 ja asukkaita lähes puoli miljoonaa.

Näen, että alueiden tasavertaisen kehityksen vuoksi Pirkanmaan kaltaisen maakunnan tulee menestyäkseen kehittää avoimuuteen, asukkaiden kuulemiseen ja paikalliseen osaamiseen liittyvää päätöksentekoa. Tampereen on erityisesti pystyttävä avaamaan päätöksentekoa niin, että koko maakunnan ääni pääsee kuulumaan.

Jos kaikki kitisevät oman kunnan etua katsoen, menetetään kehityksen siemen. Koko maakunnan kehittämisessä tarvittaisiin kenties ulkopuolinen taho kehittämään näkökulmaa, jossa sovitetaan yhteen eri kuntien tarpeita ja arvostetaan kuntien erityislaatua. Voisiko uusi maakuntajohtaja ottaa tämän manttelin?

Mielestäni nyt tulisi löytää ihan uudenlaisia avaimia maakunnan kehittämiseen. Tekeillä on samanaikaisesti sekä Pirkanmaan että Tampereen brändin luotsaaminen, onpa keskusteluissa jopa mainittu Nokia eräänä alueen uutena nimenä. Kokonaisuuden kruunaa Suomi-brändityöryhmä.

Siis kuuleeko Tampere, miten ympäristössä nähdään ja käsitetään asioita? Mitä brändit tuottavat keskusteluun? Kuullaanko kansaa?

Tulisi katsoa koko maakunnan vaurautta ja kehitystä. Oikeastaan muuhun ei ole edes varaa, mikäli niin alueen kuin Suomen taloutta halutaan oikaista terveille raiteille:  hyvinvoinnin kehittämiseen ja taloudellisesti kestävälle pohjalle.

Kirjoittaja on vihreiden eduskuntavaaliehdokas Pirkanmaan vaalipiirissä.

Viite