Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kyllä kansa tietää

28.8.2012

Juha Honkonen

Käyttäjän Juha Honkonen kuva

Kirjoittaja on Vihreän Langan päätoimittaja.

Tästä syksystä tulee poliittisesti historiallinen, enkä tarkoita kuntavaaleja.

Eduskunta saa loppuvuonna käsiteltäväkseen ensimmäiset kansalaisten tekemät lakialoitteet. Politiikan penkkiurheilijana on kiinnostavaa nähdä, miten se sekoittaa hallituksen pakkaa.

Ensimmäinen kansalaisaloite on heti kiinnostavimmasta päästä: turkistarhauksen kieltäminen. Valtioneuvostossa istuu monta tuon raa’an elinkeinon vastustajaa, mutta Pohjanmaan rannikon tarhaajia puolustava rkp sai hallitusohjelmaan kirjauksen ”Hallitus tukee edelleen turkistuotannon kehittämistä vastuuta tuntevana elinkeinona.”

Siksi aloite ei valitettavasti mene tällä kaudella läpi, vaikka se saakin kansalta helposti vaadittavat 50 000 allekirjoitusta.

Kiinnostavaa on kuitenkin nähdä, miten hallituksen rivit rakoilevat. Kai tämä on omantunnon kysymys? Vihreät äänestävät todennäköisesti esityksen puolesta, ja niin luultavasti suuri osa vasemmistolaisistakin. Mutta mitä tekevät liberaalit demarit, kokoomuslaiset ja kristilliset?

Ei tarvitse edes pohtia, miten opposition keskusta ja perussuomalaiset asiassa äänestävät. Ne sinetöivät aloitteen kohtalon.

Muutkin varhaiset kansalaisaloitteet tulevat saamaan vihreiltä hyvin kannatusta. Vuoroaan odottavat esitykset tasa-arvoisesta avioliittolaista, perustulosta ja eutanasiasta.

Lähivuosina nähtäneen myös historian ensimmäinen lakialoite, joka saa enemmän kannatusta oppositiosta kuin hallituksesta. Se voi koskea esimerkiksi pakkoruotsin poistamista, kuntaremontin torppaamista tai eurosta eroamista.

Mielenkiintoinen tulee olemaan myös aloite kansanäänestyksen järjestämisestä liittyen alkoholiin. Yhtenä kysymyksenä on myynnin vapauttaminen. Suomen ensimmäinen kansanäänestys koski paljolti samaa asiaa: kansalaiset kumosivat kieltolain 1931. Sen jälkeen äänestyksiä on ollut vain yksi: EU-jäsenyys 1994.

Kansanäänestyksiä pitäisi ehdottomasti olla nykyistä useammin –kunhan uurnilla käyminen ei menisi överiksi Sveitsin tapaan.

Eikö kansanäänestysten järjestämisestä voisi järjestää kansanäänestyksen?





Viite