Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kylmä tuuli oikealta

21.1.2011

Juha Honkonen

Yleensä vaalien lähestyessä naftaliinista kaivetaan esiin pieni ihminen. Hän vilisee puheissa, ja hänelle luvataan kuu taivaalta. Ääniä laskiessa pientä ihmistä halutaan kiittää aivan aluksi samalla, kun häntä tungetaan takaisin komeroon.

Tämä ei enää päde kaikkiin puolueisiin. Oikeisto on joko vetänyt gallupeilla terästetyt itseluottamusöverit tai laskenut tarkasti, että yhteiskunnassa puhaltavat nyt kovat arvot. Tällä viikolla viiman pyörteeseen ovat joutuneet kerjäläiset ja opiskelijat. Edelliset eivät äänestä eivätkä jälkimmäisetkään ratkaise vaaleja.

Sisäministeri Holmlundin valmistelema hallituksen esitys järjestyslain muuttamiseksi on karua luettavaa. Lakiin yritetään saada miljoona porsaanreikää, joiden läpi romanialaiset voidaan pudottaa. Esityksessä kielletään muun muassa väkivaltainen kerjääminen ikään kuin se ei olisi laitonta jo nyt.

Samoin jokamiehenoikeuteen kajotaan, kun taajama-alueella leiriytyminen tehdään käytännössä laittomaksi. Sisäministeriö haluaa selvästi kieltää koko kerjäämisen, vaikka viime vuoden lopulla joukko ministereitä Kiviniemeä myöten ilmoitti vastustavansa kieltoa. Millainen yhteiskunta lyö kerjäläistä? Ei ainakaan sivistynyt.

Kohta kerjäämään joutuvat opiskelijatkin, sillä opintotukea ei vieläkään haluta sitoa elinkustannusindeksiin. Päinvastoin, kokoomus ehdottaa opintotuen muuttamista nykyistä lainapainotteisemmaksi.

Se vähentäisi köyhien perheiden vesojen kouluttautumista. Se myös ohjaisi nuoria tuijottamaan alakohtaisia työllistymistilastoja sen sijaan, että he valitsisivat ammatin, jossa jaksaa koko pitenevän työuran.

Mihin ryhmään tuuli tuivertaa seuraavaksi? Työttömiin? Se onnistuisi muuttamalla verotusta tasaveron suuntaan.

Ai niin, sitähän tehdään jo.

Kirjoittaja on Vihreän Langan päätoimittaja.

Viite