Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Liian kallis Guggenheim

24.8.2011

Anu-Elina Lehti

Asuin vuosina 2000-2001 Espanjan Bilbaossa. Kolme vuotta aiemmin kaupunkiin oli noussut ällistyttävän näköinen Guggenheim. Kävelin lähes joka päivä sen ohi yliopistolle ja ostin taidelaitokseen jopa vuosikortin.

Vaikka rakastin Bilbaon Guggenheimia, en toivoisi sitä Helsinkiin.

Syynä on pragmaattisesti raha. Itse museo tulisi maksamaan 150–200 miljoonaa dollaria. Sen lisäksi Helsinki joutuisi maksamaan Guggenheim-brändin käytöstä lisenssimaksua. Kansainvälisten lähteiden mukaan pelkkä lisenssimaksu on noin 20–30 miljoonaa euroa vuodessa.

Lisenssimaksun korkeutta kuvaa se, että Valtion taidemuseo, eli Ateneum, Kiasma, Sinerbrychoffin taidemuseo sekä Kuvataiteen keskusarkisto saivat viime vuonna tukea valtiolta 21 miljoonaa euroa. Summalla maksettiin kolmen museon tilavuokrat ja henkilökunnan palkkamenot.

Guggenheimin lisenssimaksulla saa käyttöönsä brändin ja oikeuden lainata museon omistamia taideteoksia. Teosten erittäin kalliit kuljetuskustannukset jäävät tietenkin Helsingin niskaan.

Lisenssimaksujen lisäksi Guggenheim vaatii, että museot sitoutuvat ostamaan joka vuosi taidetta tietyllä summalla. Bilbaossa summa oli 10 miljoonaa dollaria.

Helsingin Guggenheimille havitellaan myös yksityistä rahaa, mutta Valtion taidemuseon mukaan sponsorien saaminen on vuosi vuodelta vaikeampaa.

Helsingillä ei todellisuudessa taida olla riittävästi massia taiteen McDonald'siin.

Viite