Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Loppumaton infinitiivisota

Vihreä Lanka 20 vuoden päästä -sarjassa visioidaan tulevaa.

Vihreä Lanka 20 vuoden päästä -sarjassa visioidaan tulevaa.

24.2.2014

Vesa Sisättö

Päivälleen parisenkymmentä vuotta sitten vihaiset kansanjoukot valtasivat Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen rynnäköllä ja vaativat vapaamieliseksi käynyttä Suomen kielen lautakuntaa perumaan kerettiläisen päätöksensä, jolla alkaa tekemään -muoto sallittiin kirjakieleen.

Pakoon ajetut kielenhuoltajat perustivat Keuruulle Keski-Suomen Alkaa tekemään -Armeijan (KKAT), joka nopeasti alkoi toimia/toimimaan kannattamansa radikaalin muutoksen puolesta. Kimppuunsa se sai Ei Kyllä Muuteta Yhdistyksen (EKM) aggressiiviset joukot.

Infinitiivi-sodat olivat alkaneet.

Rintamalinjat vakiintuivat suunnilleen Helsinki–Oulu- ja toisinaan Turku–Joensuu linjoille. Esiin kaivettiin muitakin kiistoja, kuten vasta- ja vihtasanat. Pahimmillaan riideltiin myös monikon genetiivistä, kun EKM hajosi Omenoiden, Omenojen, Omenoitten ja Omenain-ryhmittymiin, jotka kävivät pitkällistä sissisotaa Vantaan luoteisissa lähiöissä.

Jatkuvat taistelut alkoivat ärsyttää/ärsyttämään niitä kansalaisia, joita asia ei liikuttanut pätkän vertaa. YK:n tuella neuvoteltiin viisi vuotta sitten niin kutsuttu Lahden rauhansopimus, jossa osapuolet velvoitettiin alkamaan käyttää/käyttämään alkaa-verbin kanssa molempia infinitiivimuotoja rinnakkain. Sopimusta on noudatettu huonosti.

”Olen minä monessa ollut mukana, mutta tämä oli kyllä typerintä ikinä”, kommentoi neuvotteluita johtanut YK:n rauhanneuvottelija Sun Jazz Zen.

Tekoaltaat nostamaan vedenpintaa Lapissa

Alueellinen tasa-arvo on perinteisesti huolettanut etenkin keskustapuoluetta. Ilmastonmuutoksen edettyä vedenpinnan nousu on kurittanut etenkin rannikkoseutuja, sisämaataajamia vähemmän. Aluepoliittiseen epätasa-arvoon on tulossa korjaus, kun Lappiin suunnittelut kahdeksan jättimäistä tekoallasta valmistuvat.

”Uudet tekoaltaat nostavat Lapin keskimääräistä vedenpintaa 60 senttimetriä, mikä on aika lailla sama määrä kuin merenpinnan nousu kasvihuoneilmiön vuoksi”, riemuitsee äärikeskustalaisen Vuotoksen ja Kollajan tekoaltaiden rakentamisen perinneyhdistyksen puheenjohtaja Massikka Ometta-Thunder.

Koska vesivoima saattaisi vähentää kasvihuoneilmiötä ja saada vedenpinnan laskemaan rannikkoseuduilla, tekoallaspakettiin on koplattu uusi turpeenpolttodirektiivi. Sen nojalla kaikki Pohjois-Suomen suot otetaan turvekäyttöön. Turve poltetaan tarvittaessa vaikka taivasalla, jotta alueellinen tasa-arvo ei kasvihuoneilmiön tiimoilla vaarannu.

”Meidän mielestämme tämä on hyvä juttu”, korostaa Suomen Keskustan tuore puheenjohtaja Combat May-May Wombat.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Vihreän Langan paperiversiossa 14.2.2014.





Viite