Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Luokaton armeija

24.2.2012

Juha Honkonen

Nyt kun armeijaa ollaan uudistamassa, korjataan samalla Suomen huoltosuhdetta ja kaadetaan tasa-arvon viimeiset aidat.

Mikä on Puolustusvoimien tarkoitus: kouluttaa väkeä puolustamaan maatamme. Pääasiana on siis oppiminen eikä se, että kasarmilla ravataan eri varuskuntarakennusten eteen riviin odottamaan vähintään puolen vuoden ajan.

Palkka-armeija ei sovi Suomeen pitkän maarajan vuoksi, mutta kansalaisvelvollisuutta voidaan järkevöittää monin tavoin.

Muutetaan armeija kurssimuotoiseksi. Vähän niin kuin luokaton lukio. Kun eri tehtävien tentit on läpäisty, velvollisuus olisi täytetty.

Suurin osa voisi käydä intin läpi kesässä, jolloin välivuosia ei tule. Joulun tai hiihtoloman aikoihin olisi talvikurssi.

Ideana on tietenkin työiän pidentäminen sen alkupäästä. Yhteiskunta säästää miljoonia, kun vuosittain noin 20 000 miestä voi siirtyä nykyistä aiemmin opiskelemaan tai työelämään.

Konkretisoidaanpa armeijan yhteiskunnalta viemää työpanosta: kymmenkunta Nokian Salon-tehtaan kokoista menetystä joka vuosi. Kauanko Suomella on moiseen varaa?

Lisäksi säädetään maanpuolustusvelvollisuus kaikille myös rauhan aikana. Naiset osallistuisivat miesten ohella paitsi armeijan tehtäviin myös kriisien ehkäisyyn ja tuhojen korjaukseen. Ensiapu- ja öljyntorjuntakursseja suurelle osalle ikäluokasta.

Tiedän, että näin suuri puolustuskoulutuksen myllerrys on nyky-Suomessa vielä utopiaa. Kuntaremonttikin on kevyempi nakki. Paljon helpompaa on yhdistää 330 kuntaa 70:ksi kuin uudistaa armeija täysin.

Kirjoittaja on Vihreän Langan päätoimittaja.

Viite