Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Maan tapa II

21.9.2012

Juha Honkonen

Suomalaista korruptiota eli maan tapaa kaivetaan taas politiikasta esiin, kun Nuorisosäätiön vaalirahoja puidaan käräjillä. Samalla avoimuuden edistäjillä on jo uusi kohde tähtäimessä: yritykset.

Maan tapa II on sitä, kun asfalttifirmat solmivat kartelleja, kaksi yritystä pääsee jakamaan 80 prosenttia elintarvikebisneksestä ja johtajakaverukset jakavat toisilleen työsuhdelukaaleja.

Valokeilaan on viimein saatu myös yritysten härski tapa polkea yhteisövero minimiin kierrättämällä tuloja veroparatiisien kautta.

Suomalaiset nielevät uskomattoman helposti ennätyskalliin ruuan, kun vastineeksi saa tutulta kauppiaalta vähän plussaa tai bonusta. Tyyriitä elintarvikkeita perustellaan Suomen syrjäisellä sijainnilla. Miksi sitten saksalaisketju pystyy myymään täällä ruokaa huomattavasti halvemmalla?

Kesko jakaa kalliista elintarvikkeista käärimänsä voiton avokätisesti osinkona ulos. Toivottavasti hallitus saa laskettua määräävän markkina-aseman rajan nykyisestä 40:stä 30:een.

Samalla kaatukoon myös apteekkien yksinoikeus reseptittömiin lääkkeisiin.

Suomalaismedia söi Carl-Gustav Lindénin väitöskirjan mukaan kiltisti Nokian kädestä vuosikaudet. Yritykseen suhtauduttiin täysin kritiikittömästi Helsingin Sanomia myöten. Kurssi on onneksi muuttumassa silläkin saralla: valtakunnan ykköslehti paljasti, ettei Nokia maksa käytännössä lainkaan yhteisöveroja Suomeen.

Yhtä vähän yhteiseen kekoon kantavat samaan aikaan osinkoja ja potkuja jakava Metso sekä Fonecta, Nokian renkaat ja terveysalan suurimmat yritykset. Tähänkin epäterveeseen tilanteeseen on nyt lääke mietittynä: yritysten lainakorkojen verovähennysoikeuden rajoitus. Toivottavasti se hillitsee rahan paratiisimatkoja.

Kun taival kääntyy ehtoopuolelle, eläkkeet maksetaan varsin tuntemattomasta järjestelmästä. Eläkefirmat ovat sijoittaneet rahoja muun muassa ydinaseyhtiöihin. Kuten toimittaja Anu-Elina Lehden artikkelista selviää, tavalliselta tuulipuvunkuluttajelta ei ole kysytty mitään.

Lisää valoa pimeyteen, kiitos.

Kirjoittaja on Vihreän Langan päätoimittaja.

Viite