Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Maitohorsma, Epilobium angustifolium

Emilia Raunio

maitohorsma
Suuhun tai haavoihin. Maitohorsmaa on käytetty muun muassa vatsan hoitoon ja kahvinkorvikkeena.Emilia Raunio

Suuhun tai haavoihin. Maitohorsmaa on käytetty muun muassa vatsan hoitoon ja kahvinkorvikkeena.

19.7.2010

Emilia Raunio

Maitohorsmaa ei suotta kutsuta tulikukaksi. Pioneerikasvina sitä tavataan ensimmäisten joukossa metsäpalon jättämillä aukeilla. Se valtaa nopeasti itselleen tilaa leviämällä tehokkaasti siementensä ja juurakkonsa avulla.

Toukokuun lopulla nousevat versot ilahduttavat villivihannesten keräilijää. Heinäkuun loppupuolella kukkiva maitohorsma erottuu edukseen kirkkaan sinipunertavilla kukillaan.

Maitohorsma on monipuolinen villivihannes, jota voidaan käyttää ravintona ja rohtona. Nuoria lehdettömiä versoja voi käyttää parsan tapaan tai silputa salaattiin. Lehdet voi kuivata teeksi tai käyttää viherjauhoon ja lisätä leipä- tai sämpylätaikinaan.

Kuivatuista juurista on valmistettu muinoin myös kahvinkorviketta. Nimensä mukaan kasvi lisää maidoneritystä sen nestettä poistavasta vaikutuksesta johtuen. Kukat ja lehdet sisältävät myös parkkiaineita, jotka supistavat limakalvoja, puhdistavat haavoja ja tukahduttavat verenvuotoja.

Maitohorsmakeitteellä on kansanlääkinnässä hoidettu myös vatsatauteja ja suolistokatarria sekä lääkitty unettomuudesta kärsiviä.

Maitohorsmatee

Poimi maitohorsma ennen kukintovaihetta. Katkaise puolestavälistä vartta ja irrota varresta n. 10 cm matkalta lehdet hiostettavaksi niin, että päähän jää reilusti lehtiä. Ripusta varresta kuivumaan. Käyttövalmis luonnon oma teepussi. Loput lehdet voidaan kuivata sellaisenaan tai hiostaa teeksi.

Hiostaminen

Hiostuksessa eri parkkiaineet hajoavat ja maut tulevat paremmin esille. Hyvä menetelmä esim. vadelman, mansikan, mesiangervon ja horsman lehdille. Kerätyt lehdet saavat nahistua ja kuivua huoneenlämmössä n. 4-5 tuntia.

Lehdistä pyöritellään kämmenessä tiiviitä palloja ja laitetaan ne lasipurkkiin. Lasipurkit pidetään pari päivää lämpimässä paikassa kansi raollaan. 

Lopuksi lehdet poistetaan purkeista ja levitetään kuivumaan. Noin viisi palleroa teemukin pohjalle ja kuumaa vettä päälle. Teesiivilää ei tarvita, teepallot aukeavat kauniiksi lehdiksi mukissa.

Kirjoittaja on puissa kiipeilevä villin luonnon kutsua kuunteleva elintarvike-ekonomi, vapaa toimittaja ja valokuvaaja. Blogissa opastetaan käyttämään luonnonvaraisia kasveja ravinnoksi.

Viite