Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Media kuluttaa

Vihreät lasit.

15.11.2010

Vihreät lasit

Vuosi sitten Alf Rehnistä ei ollut kuullut kuin muutama turkulainen. Åbo Akademin 37-vuotias professori sai olla maailman tilasta ihan mitä mieltä tahansa, ketään ei kiinnostanut.

Sitten onni antoi Rehnille hevosenpotkun. Tarkemmin tutkimattoman tapahtumaketjun seurauksena hän nousi taloustieteen johtavia ajattelijoita rankkaavan Thinkers 50 -sivuston haastajalistalle.

Harva suomalaissopuli oli kuullut kyseisestä rankkauksesta koskaan mitään, mutta toimittajat osoittivat oppimiskykynsä viittaamalla pian sujuvasti ”arvostettuun Thinkers 50 -listaan”.

Media ihastui oitis suorapuheiseen Rehniin, joka vertasi sosiaalista mediaa teiniseksiin ja käytti ilmaisuja kuten: ”Totta helkkarissa, rock on!”

Muutaman kuukauden ajan Alf Rehnin seikkailuja seurasikin ihan mielikseen.

Professorilla oli sen verran räväkkä ote asioihin, että vielä kymmenennenkin Rehn-jutun kohdalla jaksoi hymähtää, että oho, Turusta tulee tuommoisia.

Sitten Suomen Kuvalehden ja Hesarin taloussivujen kaltaiset kömpelömmätkin vipeltäjät kuulivat Rehnistä. Nyt tasavallasta tuskin enää löytyy viestintä, jossa professori ei olisi ruotinut Suomi-brändin tai sosiaalisen median tilaa.

Vajaassa vuodessa freesi ajattelija on muuttunut omia räväkkyyksiään papukaijana pulputtavaksi karikatyyriksi, jonka kuva lehden kannessa laukaisee haukotusrefleksin. Media on jälleen osoittanut murskaavan mahtinsa.

Alf Rehnin kohtalo muistuttaa, että Esa Saarinenkin oli joskus nuori ja kiinnostava punktohtori. Tai että Pekka Himanenkin oli tiettävästi joskus nuori.

Niin kutsuttu laatumedia kuluttaa ihmisiä ihan samalla tavalla kuin niin kutsuttu roskalehdistö.

Jos Seiska syö Johanna Tukiaista, A-studio nakertaa Mari Kiviniemeä. Asian voi todentaa lukemalla Imagen 25-vuotisjuhlanumeron, johon on koottu joukko lehden ”sankareita” – eri alojen tekijöitä, ”jotka nyt luovat Suomessa olennaisia asioita oikealla asenteella”.

Tuomas Toivonen on varmasti ihan hyvä arkkitehti ja Jani Leinonen taitava taiteilija, mutta satojen heistä laadittujen lehtijuttujen jälkeen kumpikaan ei enää vaikuta varsinaiselta ”juuri nyt” -hahmolta.

Sama efekti koskee useimpia muitakin Imagen sankareita: Antti Nyléniä, Linda Bergrothia, Demos Helsinkiä – ja Alf Rehniä.

Kirjoittaja on median sisäpiiriläinen, joka säilyttää pirskahtelevan tuoreutensa esiintymällä nimimerkillä.

Viite