Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Meksikon rikos on tutkittava

7.5.2010

Heidi Hautala

Käyttäjän Heidi Hautala kuva

Kirjoittaja on vihreä europarlamentaarikko.

Ihmisoikeustarkkailija Jyri Jaakkolan murha Etelä-Meksikossa Oaxacan osavaltiossa on suuri suru ja menetys hänen perheelleen, ystävilleen ja meille muille, jotka olemme seuranneet Uusi Tuuli -yhdistyksen purjehdusta kehitysmaatoiminnan keulilla.

Koskaan aikaisemmin kansainvälinen ihmisoikeustarkkailijajoukko ei ole joutunut Meksikossa aseellisen hyökkäyksen kohteeksi. Missio oli puhtaasti humanitäärinen tarkoituksenaan auttaa alkuperäiskansan oloja. Joukossa oli kaikkiaan viisi eurooppalaista tarkkailijaa.

Kun Satu Hassin kanssa saimme järkyttävän uutisen, saatoimme asian saman tien Euroopan parlamentin puhemiehen tietoon. Tämä esittikin Jyrin perheelle surunvalittelunsa täysi-istunnossa kuluvan viikon keskiviikkona.

Torstaiaamuna tapasimme parlamentissa Meksikon EU-suurlähettilään. Järkytykseksemme hän valitteli onnettomuutta. Vakavan, mahdollisesti organisoidun rikoksen kutsuminen onnettomuudeksi on skandaali.

Hän myös arvosteli matalatasoiseksi uutislähdettämme, jonka mukaan alueella on pelkästään tänä vuonna tapahtunut 19 murhaa, eikä niitä ole tutkittu. Lähteemme oli kuitenkin Meksikon Suomen Kuvalehti.

Rouva suurlähettilään olisi kannattanut olla tarkempi sanoissaan. Hän tuntui muutoinkin pitävän vaatimuksiamme murhan ja koko iskun perusteellisesta selvittämisestä lähinnä henkilökohtaisena loukkauksena ja oli pahoillaan, ettei tapaaminen ollutkaan tavanomainen suurlähettilään kohteliaisuuskäynti.

Jyri Jaakkolan ystävät ovat antaneet arvokasta tietoa, joka voi auttaa rikoksen selvittämisessä.

On käynyt aivan selväksi, että ihmisoikeustarkkailijat olivat kertoneet matkastaan paikallisille viranomaisille etukäteen saadakseen vaarallisella alueella suojaa. Vaikuttaa, että sen sijaan paikalla heitä odotti väijytys.

Oaxacan kuvernööri Ulises Ruiz on lähinnä tuominnut kansainvälisen ihmisoikeustarkkailun alueella ja ilmoittanut, että Meksikon yleisen syyttäjän pitää tutkia, millä oikeutuksella he sinne menivät ja olivatko heidän viisuminsa voimassa.

Tarkoituksemme on myös vaatia EU:n nykyistä puheenjohtajavaltiota, Meksikoon läheiset suhteet omaavaa Espanjaa, huolehtimaan siitä, että rikokset tutkitaan asianmukaisesti ja syylliset saatetaan oikeuden eteen tuomittaviksi.

Tapaus on saanut EU:n piirissä suuren huomion ja tutkinta on siirretty Meksikon liittovaltion pääsyyttäjälle. Odotamme saavamme tästä ajankohtaista tietoa.

Ulkomaalaisten murhat voivat nyt osoittautua keinoksi vihdoin puuttua rankaisemattomuuteen, joka liittyy paikallisten eliittien, niiden palveluksessa olevien aseistettujen joukkojen sekä alkuperäiskansojen suhteisiin.

Viite