Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Mitä naapurisi tietää?

8.11.2010

Vihreät lasit

Käyttäjän Vihreät lasit kuva

Kirjoittaja on median sisäpiiriläinen, jolla on triljoonia soluja. Kirjoitus on julkaistu alunperin 5. marraskuuta ilmestyneessä lehdessä.

Verotiedoista vouhottaminen on jättänyt varjoonsa listan vuonna 2009 eniten henkistä pääomaansa kartuttaneista suomalaisista.

Wikileaksin Vihreille laseille vuotama lista kertoo, että suhteellisesti eniten henkistä pääomaansa kasvatti Hiekkaharjun alakoulussa opiskeleva Pyry Pekkala.

Pekkala, 7, oppi viime vuonna lukemaan ja kirjoittamaan sekä suorittamaan yksinkertaisia yhteen- ja vähennyslaskuja. Monista vastaaviin saavutuksiin yltäneistä ikätovereistaan Pekkalan erotti se, että hän vietti kesälomansa Turun saaristossa, jossa hän oppi tunnistamaan 23 prosenttia kotimaisista vesilinnuista sekä saukon.

Verrattuna esimerkiksi Nobelin palkinnon viime vuona voittaneeseen Martti Ahtisaareen Pekkalan kehitys oli huimaa. Ahtisaari ei oppinut yhtään uutta kieltä ja muutenkin hänen henkinen pääomansa karttui hyvin maltillisesti.

Absoluuttisesti ottaen eniten henkistä pääomaansa kasvatti viime vuonna perniöläinen luomuviljelijä Mauri Ryömä. Ryömä, 47, jäi vuoden alussa työkyvyttömyyseläkkeelle ja päätti perehtyä venäläiseen kirjallisuuteen. Vuoden aikana hän ehti lukea paitsi Dostojevskin, Bulgakovin, Tsehovin, Harmsin ja Gontsarovin koko tuotannon myös kiertää kaikki venäläiskirjailijoille Suomeen pystytetyt patsaat.

Monilla julkisuuden henkilöillä henkinen pääoma pikemminkin kutistui kuin kasvoi vuonna 2009.

Esimerkiksi kirjailija Sofi Oksasen maailmankuva kapeutui vuoden aikana 13 prosenttia. Oksasen aika kului siihen, että hän toisteli samoja fraaseja kirjansa markkinointikiertueella. Lopun aikaa hän haukkui vanhaa kustantajaansa.

Myös politiikan puolella henkinen pääoma kehittyi keskimäärin hyvin maltillisesti. Esimerkiksi pääministeri Matti Vanhasella oli kaikki edellytykset hyvään henkiseen kehitykseen, mutta hänen energiansa kului uuden työpaikan tiirailuun ja tappeluun median kanssa.

Yllättäen yksi kovimmista henkisen pääoman kasvattajista oli perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini. Kehitys selittyy sillä, että Soini vietti varsinkin loppuvuodesta paljon aikaa ulkomailla.

Soinin kehitys ei kuitenkaan näy Suomessa, koska hänen avartunut maailmankuvansa ilmenee vain keskusteluissa ulkomaisten kollegojen kanssa.

Jos haluat tietää, paljonko naapurillasi on henkistä pääomaa, voit tarkistaa sen kutsumalla hänet kylään ja käynnistämällä keskustelun vapaasti valitsemastasi aiheesta.

Viite