Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Mitä pidempi lanka, sitä isompi kerä

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
navigaattorit näreikköön. Kun jokaisen tien päästä päähän vedetään lanka, kaikkialle löytää lankaa seuraamalla. Juha Peurala

navigaattorit näreikköön. Kun jokaisen tien päästä päähän vedetään lanka, kaikkialle löytää lankaa seuraamalla.

10.2.2014

Eno

Valovuoden mittaisesta langasta riittää kudottavaa

Nimimerkki ”Neuloosi iskee” kysyy: Haluaisin ryhtyä hamstraamaan lankaa, isoja määriä. Kuinka iso kerä tulee langasta, joka ulottuu maapallon ympäri? Entä Maasta Kuuhun? Entä valovuoden pituisesta?

Eno vastaa: Vihdoin tälle palstalle tulee järkeviäkin kysymyksiä! Tähän vastaaminen antaa minulle motivaatiota loppuvuodeksi. Miten suomalaiset olisivat selvinneet ilman mummojen säästämiä langanpätkiä esimerkiksi routavuosista, sisällissodasta, talvisodasta, jatkosodasta, yöpakkasista, öljykriisistä, lamasta ja Cheekin stadionkeikasta?

Hyvä että tavoitteesi on korkealla, mutta saatat tarvita langallesi kohtalaisen tilavia säilytystiloja. Ihan pieniä keriä tämän mittaisista langoista ei tule.

Oletetaan että lankakerä on tiivis, eli kierroksien välissä ei ole tyhjää. Näin kerän tilavuus on sama kuin langan tilavuus. Langan voi mieltää ympyrälieriöksi, jonka pohja on kapea mutta korkeus älyttömän iso. Tällaisen lieriön tilavuus on pohjanpinta-ala kertaa korkeus.

Pallon tilavuuden kaavasta taas saadaan johdettua laskukaava pallon säteelle, jos tilavuus tunnetaan. En nyt laita tähän kaavoja, jottei Vihreän Langan taittaja saa hermoromahdusta.

Sittenpä laskemaan! Sovitaanpa langan paksuudeksi vaikkapa kolme millimetriä. Maapallon ympärysmitta on noin 40 075 kilometriä eli 40 075 000 metriä. Tällainen lankakerä mahtuisi vielä koulun jumppasaliin: sen halkaisija olisi noin 8,15 metriä.

Maan ja Kuun välinen etäisyys on keskimäärin 380 000 kilometriä eli 380 000 000 metriä. Tämän pituisesta kolmen millin langasta keritty kerä olisi halkaisijaltaan noin 17,25 metriä, eli sellaisen nelikerroksisen kerrostalon kokosarjassa.

Valovuosi, siis valon vuodessa kulkema matka, on hiukan isompi mitta: se on kaikkiaan 9 460 730 472 580 800 metriä. Kerä alkaisi olla jo kohtalainen, sen halkaisija olisi nimittäin 5036,04 metriä. Vertailun vuoksi sen voisi kierittää komean Matterhorn-vuoren vierelle – se on vain 4478 metriä korkea.

Matterhorn-kokoluokan lankakerästä voisi muuten neuloa yli kolme biljoonaa villapaitaa, jokaiselle Maa-asukkaalle vuoden jokaiselle päivälle oman ja vielä miljardeille ufomiehille pitämään avaruuden kylmyyttä loitolla.

Olen kyllä tavannut niin intohimoisia puikkoihmisiä, ettei tällainenkaan haaste riittäisi poistamaan heidän jäytävää neulomisprojektien loppumisen pelkoa.

Kysy mitä vain, Eno tietää vastauksen!

Viite