Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Muista aina liikenteessä

Jukka Nikulainen

Liikennemerkki.
DYYKKIJÄ Jukka Nikulainen esittelee joka toinen viikko parhaat löytönsä.Jukka Nikulainen

DYYKKIJÄ Jukka Nikulainen esittelee joka toinen viikko parhaat löytönsä.

6.8.2013

Jukka Nikulainen

Pelkästään oheista kuvaa katsomalla, ilman kontekstia esitettynä, tämänkertainen roskislöytö voisi hyvin käydä pop-taiteen (tai op-taiteen) klassikosta. Vain taulun epätyypillinen ripustustapa, neljä kuusiomutteria vanerikanvaasista läpi, antaisi syytä epäillä sen todellista tarkoitusta.

Aluksi ajattelin asettaa löydön esille seinällemme. Tauluna se olisi ollut, halkaisijaltaan yli kuusikymmensenttisenä, melkoinen katseenvangitsija. Puhtaan geometriset muodot olisivat hivelleet minussa asuvaa modernistia. Yksin valkoisella seinällä oleva pyöreä taulu olisi oikeasti saattanut toimia...

No, ehkä onneksi toinen, kriittisempi mielipide vakuutti toisin. Kieltämättä liikennemerkki seinällä kuuluu kiinteämmin osaksi teekkarin soluasunnon kalustusta kuin humanistin kotiin.

Liikennemerkistäkin voi tosin löytää syvempiä semioottisia tasoja. Koska en ole suorittanut ajokorttia, ovat muut kuin kevyen liikenteen merkit tulleet minulle vain kursorisesti tutuiksi. Tunnistan asiayhteyden, mutten merkitystä. Pelkkiä ympyrämuotoja sisältävä merkki on niin abstrakti symboli, että sitä voi tulkita hyvin vapaasti. Siis liikenteen ulkopuolella.

Merkki oli heitetty taloyhtiön jätelavalle ison piharemontin tieltä. Sitä kotiin raahatessa muutama suu kääntyi paheksuvaan mutruun. Katsojille teki mieli huutaa, ettei liikennemerkkiä oltu ruuvattu tienvarresta mukaan.

Löytö jatkaa taannoisen osoitekuutiolampun tyylillä. Vähän mielikuvitusta käyttämällä jokapäiväisille esineille voi keksiä uusiokäyttöä. Tarkoituksenani on taivuttaa metalliputkesta merkille jalka ja tehdä siitä parvekepöytä. Seuraavaksi siis metsästetään ylimääräistä betoniporsasta ja alumiiniputkea!

Viite