Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Näyttäkää minulle ajatusrikos

19.9.2013

Lasse Leipola

”Uhrittomia ajatusrikoksia ei tule olla”, perustelevat kokoomusnuoret sitä, miksi kansanryhmää vastaan kiihottamisen kieltävä lakipykälä pitäisi kumota.

Pressiklubissa vieraillut perussuomalaisten Simon Elo sanoi toivovansa, että kyseistä pykälää täsmennettäisiin.

”On hyvin erilaisia asioita, mistä ihmiset voi loukkaantua, mistä ryhmätkin voivat loukkaantua. Ajatusrikollisuutta länsimaisessa oikeusvaltiossa ei pitäisi olla”, Elo sanoi.

Mistä huoli ajatusrikoksista tulee? Niin kauan kuin Pasilan poliisitalolla ei ole kolmea rikollisia aikeita aistivaa mutanttia, kuten Philip K. Dickin novellissa Minority Report, ei meillä tuomita ketään ajatusrikoksista. Ajatteleminen, oli kyse millaisista ajatuksista tahansa, ei ole rikollista. Puhuminen sekä kirjoittaminen ovat sen sijaan tekoja ja voivat siksi olla lain mukaan tuomittavia. Teoista rangaistaan, ei ajatuksista.

Samanlaisesta harhaluulosta, että mielipiteet voisivat olla laittomia, kertoo myös se, miten laajalti tulkittiin, että kokoomusnuoret ovat ”sallimassa rasismin” lakimuutoksellaan.

Rasismia ei kuitenkaan ole kriminalisoitu, joten sitä ei myöskään voida lakimuutoksella sallia. Taustalla on ehkä ajatus siitä, että kokoomusnuorten kaavailema lakimuutos olisi yhteiskunnallinen viesti siitä, ettei rasismi ole meidän suomalaisten mielestä niin ikävä juttu kuin on tähän asti annettu ymmärtää.

Samaisessa viikontakaisessa Pressiklubissa toimittaja Janne Zareff muistutti, että poliisin nettisivuilta löytyy tarkka kuvaus, miten pykälää sovelletaan. Se vie pohjaa kiellon vastustajien väitteiltä siitä, että se esimerkiksi estäisi faktapohjaisen keskustelun.

”Solvaamisen sallimista vaativat näkökulmat on esitetty mediassa näkyvästi puuttumatta liiemmin siihen, että esitetyt perustelut eivät pidä paikkaansa”, Zareff sanoi.

Kirjoittaja on Vihreän Langan toimittaja.

Viite