Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Niinistön mormonit

Mediapyövelit mestaavat sopuleita. Taneli Heikan kanssa palstalla vuorottelee mediakriitikko Kaino Riesu, joka käyttää koston pelossa nimimerkkiä.

Mediapyövelit mestaavat sopuleita. Taneli Heikan kanssa palstalla vuorottelee mediakriitikko Kaino Riesu, joka käyttää koston pelossa nimimerkkiä.

24.9.2012

Taneli Heikka

”Ohhoh! Oikeisiin töihin!” Monelta loksahti leuka auki kun uutinen kertoi, että kokoomuksen taustajyrä, pääministerin ykkösavustaja Jussi Kekkonen siirtyy viestintätoimisto Miltton Networksin toimitusjohtajaksi. On tavatonta, että yrittäjäpuolueen sisäpiiristä joku alkaa yrittää.

Kokoomuksen 2000-luvun erityisavustajakaartin kova ydin eli niin sanotut Niinistön mormonit – Sapen vanavedessä liikkuneet tummapukuiset nuoret – ovat levittäytyneet pääasiassa erilaisiin etujärjestötehtäviin.

Timo Jaatinen on Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja. Elina Ussa vetää Panimoliittoa ja Ilkka Oksala Apteekkariliittoa. Mika Nykänen on johtajana Teknologiateollisuus ry:ssä. Piia-Noora Kauppi johtaa Finanssialan keskusliittoa. Tatu Rauhamäki on Uudenmaan liiton edunvalvontapäällikkö. Ja niin edelleen.

Nämä ovat laillisia ammatteja. Sdp tekee samaa omalla tontillaan ay-liikkeessä. Ne ovat myös tehtäviä, joissa ei luoda yhteiskuntaan mitään uutta arvonlisää.

Siirtouutisista on jäänyt kertomatta suurempi tarina. Kokoomuksen avainpelureiden tehtävänä on pumpata juuri omalle toimialalle erilaisia etuja, suosituimmuusasemia, tukia ja veroporkkanoita.

Maan tapana käytäntö voi olla paljon merkittävämpi kuin pimitetyt vaalirahat. Oikeassa paikassa oleva lobbari kuittaa palkanmaksajalleen kymmenien miljoonien veroedun.

Media ei seuraa näiden verkostojen levittäytymistä. En ole lukenut yhtään juttua kokoomus- tai sdp-henkisestä vaikuttajaverkostosta. Ehkä vastaus on sama kuin vaalirahoissa: ”Kaikkihan tietävät”.

Samalla on tapahtumassa ideologinen murros. Kokoomus menettää otteensa oikeista yrittäjistä. Uusi sukupolvi ei halua erityisetuja itselleen vaan reilua, vapaata kilpailua kaikille. Heistä kokoomuksen osaoptimoijat eivät edusta kapitalismia vaan cronyismia, rappeutunutta markkinataloutta.

Kokemus lainsäädännön avustajatehtävistä tekee Niinistön mormoneista erinomaisia vapaan talouden blokeeraajia. Sitä samaa Kekkoseltakin sopii odottaa. ”Pystyn näin yhdistämään yhteiskunnallisen ja poliittisen taustani suomalaisen elinkeinoelämän tarpeisiin ja yrittäjyyteen”, Kekkonen sanoo siirrostaan (MM 29.8.).

Suomalaiset toimittajat ovat syöneet Jussi Kekkosen kanssa niin monta lounasta, että kenellekään ei pälkähtänyt päähän kysyä, pitäisikö siirrossa olla edes puolen vaalikauden mittainen karenssi.

Pääministerin oikea käsi alkaa nyt laskuttaa pääsystä entisen esimiehensä tietolähteille.

Kirjoittaja on viestintäyrittäjä ja toimittaja. Kirjoitus on julkaistu alun perin 21. syyskuuta ilmestyneessä Vihreässä Langassa.

Viite