Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Nimeltä mainitsematon tarkastaja

Mikael Ahlfors

Vikatikki-blogi.
Mikael Ahlfors

16.2.2011

Outi Moilala

Yksi maailman suurimmista urheiluvälineyhtiöistä on suomalainen. Sen tuotteista yli puolet valmistetaan Kiinassa. Yhtiö ei halua mainita tehtaiden työoloja mahdollisesti tarkastavan tahon nimeä.

Mistä urheiluyhtiöstä on kyse? Annan vihjeitä.

Konserni on suomalainen pääkonttorin sijainnin perusteella. Osakeyhtiöllä on omistajia ympäri maailmaa. Tämä yhtiö on listattu Helsingin pörssiin.

Yhtiön suurimpia brändejä ovat talviurheilumerkit Atomic ja Salomon, pallopelimerkki Wilson, kuntolaitemerkki Precor ja urheiluinstrumenttimerkki Suunto. Isolla konsernilla on muitakin merkkejä, kuten Mavic (pyöräilykomponentteja) ja Arc'teryx (ulkoiluvarusteita).

Konsernin suurimmilla brändeillä on omat pääkonttorit, joista vain Suunnon konttori on Suomessa. Mutta koko konsernin päämaja on siis Suomessa myös – Helsingin Käpylässä.

Konsernin liikevaihto oli 1,533 miljardia euroa vuonna 2009. Myyntiä on kaikilla mantereilla.

Yhtiö aloitti urheiluvälineitä paljon epäterveellisemmällä alalla 1950-luvulla. Konsernin toimialat ovat vaihdelleet kirjojen julkaisemisesta autojen maahantuontiin ja laivanvarustamona se on toiminut myös. Yhtiö on omistanut yhdessä vaiheessa Marimekon.

Mainitsemani epäterveellinen ala oli tupakkabisnes.

Konsernin oman ilmoituksen mukaan sen myymistä tuotteista 50–60 prosenttia valmistetaan alihankintana Kiinassa. Aasiassa konsernille työskentelee 230 sisäänostajaa. Yhtiöllä on Euroopassa myös omia tehtaita.

Konserni ilmoitti, että sen tuotteita valmistavien tehtaiden työoloja valvoo ulkopuolinen ja riippumaton taho. Yhtiö ei kuitenkaan kertonut FinnWatchin selvitystä varten valvojan nimeä. Yhtiö tai sen tytäryhtiöt eivät ole jäseninä missään laajemmassa sosiaalisen vastuun järjestelmässä, jossa kiinnitettäisiin huomiota palkkoihin ja työaikoihin.

Globaali jättiyritys, muttei läpinäkyvyyttä. Muut maailman suurimmat urheiluyhtiöt, kuten Nike, Puma, Adidas ja Adidaksen nykyisin omistama Reebok, ovat julkaisseet alihankkijatehtaidensa yhteystiedot ja ovat jäseninä jossakin tehtaiden valvontaorganisaatioissa, yleisimmin yhdysvaltalaisessa Fair Labor Association -järjestössä.

Kyllä. Suomalainen yritys on Amer Sports. Sen entinen nimi on Amer Tupakka.

Kirjoittaja on yritysten yhteiskuntavastuun parissa työskentelevä tutkija. Teksti edustaa kirjoittajan henkilökohtaista näkemystä.

Viite