Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Nokkonen, Urtica dioica

Emilia Raunio

nokkonen
Pisteliäs kaveri. Nokkosen polte johtuu lehdissä ja varressa kasvavista poltinkarvoista.Emilia Raunio

Pisteliäs kaveri. Nokkosen polte johtuu lehdissä ja varressa kasvavista poltinkarvoista.

8.7.2010

Emilia Raunio

Nokkonen lienee kaikille tuttu polttavista karvoistaan. Polttava vaikutus johtuu lehdissä ja varressa kasvavista poltinkarvoista. Kun karvoja koskettaa, niiden pinta murtuu ja muurahaishapon kaltaista nestettä ryöpsähtää esiin.

Hyvin suojautunut villivihannesten kerääjä välttyy viholaisen polttavalta kosketukselta ja kun lehdet ryöpätään tai kuivatetaan, polttavuus katoaa.

Suomessa nokkosesta tavataan kahta lajia: nokkonen (Urtiaca dioica) ja rautanokkonen eli polttiainen (Urtica urens). Nimensäkin mukaan jälkimmäinen polttaa kiprakammin.

Korkeus vaihtelee 50-150 cm välillä. Varsi on pysty ja haaraton ja lehdet sahalaitaisia ja pitkäsuippuisia.  Kukinta-aika on heinä-elokuussa.

Alkukesä on parasta nokkosenkeruuaikaa, mutta lehtiä voi kerätä myöhemminkin poimien kasvin ylempiä lehtiä. Nokkosta ei suositella kerättäväksi runsasravinteisilta paikoilta, sillä tällöin nitraattipitoisuus kasvaa.

Nokkosta on käytetty jo kivikaudelta lähtien hyötykasvina ja edelleen sitä syödään terveellisenä ja ravitsevana vihanneksena.

Nokkonen lienee villivihanneksistamme monikäyttöisin ja ravitsemusominaisuuksiltaan paras. Sitä voidaan käyttää muhennoksiin, keittoihin ja gratiineihin. Sämpylöihin saa mukavaa vaihtelua korvaamalla osa jauhoista nokkosesta kuivatulla viherjauholla.

Nokkonen sisältää runsaasti mm. C- ja A-vitamiinia, lehtivihreää, rautaa ja hivenaineita.  Kansanperinteen mukaan sitä on käytetty vesipöhöön, anemiaan, sokeritautiin ja reumaattisiin vaivoihin. Kasvista on myös kehrätty lankaa ja sitä on käytetty kankaiden värjäysaineena.

Nokkosmunakas

Ryöppää nokkosenlehtiä kiehuvassa vedessä muutama minuutti. Silppua jäähtyneet lehdet ja käytä keitinvesi hiushuuhteeksi, kasvimaan ravinteeksi tai tuholaiskarkoitteeksi.

Pyöräytä nokkoset vielä pannulla tilkassa öljyä mausteiden sekä sipulin kanssa. Lisää täyte munakkaan päälle ja käännä puolet munakkaasta kanneksi.

Kirjoittaja on puissa kiipeilevä villin luonnon kutsua kuunteleva elintarvike-ekonomi, vapaa toimittaja ja valokuvaaja. Blogissa opastetaan käyttämään luonnonvaraisia kasveja ravinnoksi.





Viite