Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Norwegian putsaa lentämisen mainetta

7.10.2011

Ekokyttä

Matkalla tärkeään ympäristörikoskonferenssiin ekokyttä löysi halpalentoyhtiö Norwegianin istuintaskusta lehden, jossa väitettiin, että lentämisellä on turhaan huono maine ja että lentäminen on melkein yhtä ympäristöystävällistä kuin junalla matkustaminen.

Ekokytän käsiinsä saaman Norwegianin ympäristöraportin lähempi tarkastelu osoittaa, että sen päästölukujen tulkinnassa on kotiinpäinvetämisen makua.

Norjalainen vertaa uusimpien, vähäpäästöisempien lentokoneidensa pitkiltä välimatkoilta kertyviä päästöjä junaliikenteen fossiilisilla polttoaineilla kulkevien ekstravuorojen päästöihin, vaikka Norjan junat saavat energiansa uusiutuvilla polttoaineilla tuotetusta sähköstä.

Sitä paitsi Norwegianin kalustomuutos vähempipäästöisiin Boeing 737-800-koneisiin tapahtuu vasta ensi vuonna. Nyt halvoilla norjalaislennoilla istuvat matkustajat tupruttavat hiilidioksidia ilmoille entiseen malliin, noin 97 grammaa kilometrillä. Junalla matkustava taas tuottaa 14 gramman hiilipäästöt.

Syyte: Annatte väärän kuvan lentämisen päästöistä.

Puolustuksen puheenvuoro: Useista yrityksistä huolimatta, ekokyttä ei löytänyt ketään vastaamaan syytöksiin. Sen sijaan ekokyttä kuuli yhtiön asiakaspalvelu- ja yrityslinjoilla mukavan sikermän Beatlesin parhaita.

Rangaistus: Ympäristöhäirikön mantteli pysyköön Norwegianilla, lisäksi ekokyttä kirjailee siihen taulukkokeplottelijan vaakunan.

Kirjoitus on julkaistu alunperin 30. syyskuuta ilmestyneessä Vihreässä Langassa.

Viite