Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Oh oh, ding dong

14.2.2013

Juha Honkonen

Britannia ja Ranska ovat tuoreimmat jäsenet maailman sivistyneistössä, johon kuuluvat jo esimerkiksi muut Pohjoismaat paitsi Suomi. Mekin olemme saaneet kutsun mutta silti jääneet ovensuuhun pällistelemään kuin joku peräkylän urpo. Aiheena on tietysti oikeus avioliittoon seksuaalisuuteen katsomatta.

Ilman kristillisdemokraatteja tasa-arvoinen avioliittolaki olisi hallitusohjelmassa ja ehkä jo jyrännyt eduskuntakäsittelynkin läpi. Nyt enemmistö pitää kerätä kansanedustaja kerrallaan. Sekin näytti vaalien jälkeen jopa todennäköiseltä, sillä suurin osa valituista ilmoitti Hesarin vaalikoneessa kannattavansa lakia.

Sittemmin takit ovat kääntyneet, ja sateenkaaren päässä kimalteleva aarre uhkaa jäädä saamatta. Äänestäjille on tekemässä ohareita kaikkien muiden puolueiden paitsi vihreiden, vasemmistoliiton ja kristillisten edustajia.

Vastoin vaalikonevastaustaan lakialoitteen on jättänyt allekirjoittamatta kaksi rkp:n, kuusi demarien, kahdeksan perussuomalaisten, yhdeksän keskustan ja peräti 13 kokoomuksen kansanedustajaa.

Jos nuo kaikki 38 edustajaa pitäisivät sanansa, laki menisi läpi. Vellihousujen joukossa ovat muun muassa ministerit Jukka Gustafsson (sdp), Anna-Maja Henriksson (rkp), Jan Vapaavuori (kok) ja pääministeri Jyrki Katainen (kok).

Seuraavaksi annetaan kansan puhua. Maaliskuun 19., tasa-arvon päivänä, aletaan kerätä nimiä asiaa ajavaan kansalaisaloitteeseen. Jotta aloite etenisi eduskuntaan, nimiä täytyy kertyä 50 000. Tavoite on realistinen, sillä kyselyjen mukaan lakia kannattaa yli puolet suomalaisista.

Kampanjan tunnukseksi sopisi tuore euroviisumme Marry Me.

Toimi runsaan kuukauden kuluttua näin: 1.) Surffaa osoitteeseen www.kansalaisaloite.fi ja valitse listasta oikea aloite. 2.) Kirjaudu palveluun esimerkiksi pankkitunnuksillasi. 3.) Klik-klik-ding-dong!

Kirjoittaja on Vihreän Langan päätoimittaja.

Viite