Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Oluen vapaasta liikkuvuudesta

21.2.2013

Lasse Leipola

Keskusta julkisti tänään alkoholipoliittisen ohjelmansa. Ei liene mikään yllätys, että kyseessä ei ole mikään edistyksellinen paperi vaan pikemminkin pölyinen tuulahdus Kekkosen aikakaudelta. Puolue nimittäin haluaa III-oluen ruokakaupoista ja kioskeista takaisin pitkäripaisten ovien taakse.

Keskustan linjaukset eivät kuitenkaan ole mitenkään poikkeuksellisia vaan noudattelevat pekkapuskalaista ideologiaa, jossa kaikki alkoholi on aina pahasta. Viimeksi peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richarson (sd) jarrutteli puheita Alkon verkkokaupasta, koska sillä ”olisi varmasti haittoja”.

Tämä oletus, että jostain ”olisi varmasti haittoja” lienee muutenkin kotimaisen alkoholipolitiikan ydinviesti. Sen vastapainona on tietysti ”olisi varmasti hyötyjä” -ajattelu, jota voidaan soveltaa esimerkiksi keskioluen laimentamiseen tai myynnin myöhentämiseen.

Ilahduttavan poikkeuksen tarjosi helmikuun alussa Pellervon taloustutkimus, joka uskalsi ehdottaa IV-oluen myymistä ruokakaupoissa. Tällaista ei tietenkään saa sanoa ja odotetut tahot (Alko ja Pekka Puska) osoittivatkin refleksiensä olevan erinomaisessa kunnossa.

Valtavirran kannalta on kuitenkin harmillista, että Suomi on EU:n jäsen. EU:n, jonka periaatteisiin kuuluu ihmisten ja tavaroiden vapaa liikkuvuus.

Monet suomalaiset ostavatkin jo alkoholinsa ulkomaisista verkkokaupoista, joiden rinnalla Alkon mahdollinen verkkokauppa joutuisi häpeämään hintatasoaan sekä valikoimaansa. Toimitukset olisivat ehkä nopeampia.

Kukaan ei tosin tiedä, kuinka suosittua ulkomailta tilaaminen on. Se tiedetään, että perinteinen matkustajatuonti on laskenut hieman ja mietojen alkoholijuomien myynti aika paljon. Jälkimmäisestä tiedottaneen Panimoliiton mukaan valtio menetti viime vuonna yli 50 miljoonaa euroa pelkästään alkoholiverotuloina – sen päälle voi laskea vielä arvonlisäverot. Eikä näissä luvuissa ole mukana vasta kuin miedot juomat.

On kiinnostavaa nähdä, mitä tapahtuu sitten, kun syvät kansanrivit tajuavat, että ”pahamaineista yliväkevää viinaolutta” saa netistä. Ja vieläpä kotiovelle tuotuna halvemmalla kuin kotimaista kolmosbulkkia voi kantaa selkä vääränä lähimarketista. Viineissä ja viinoissa hintaero on vieläkin selkeämpi.

Koska saksalainen kauppias on autuaan tietämätön Valviran yrityksestä rajoittaa alkoholin vapaata liikkuvuutta omilla säännöillään, laittaa hän pullot matkaan samalla tavalla asuipa vastaanottaja sitten Hampurissa tai Helsingissä.

Keskusta kippistää raporttinsa otsikossa kohtuudelle. Sille minäkin voin nostaa lasini, kunhan siinä lasissa on hyvää olutta eikä sen juominen tee minusta rikollista, alkoholistia tai muuten epäilyttävää.

Vähemmän alkoholikeskeiselle juomakulttuurille, kippis!

Kirjoittaja on Vihreän Langan toimittaja.

Viite