Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Omat rahat, oma valinta

11.12.2013

Jukka Vahti

Käyttäjän Jukka Vahti kuva

Hei sinä oman elämäsi yrittäjä, saisiko olla parikymmentä tuhatta euroa starttirahaa? Teethän sillä jotain järkevää! Jos yritys, siis tämä elämä, menee mönkään, ei huolta, sillä tätä velkaa ei tarvitse maksaa takaisin. 

Oikeistolainen ja Suomen oloissa ääriliberaali ajatuspaja Libera esitteli tänään keskiviikkona mallinsa uudenlaisesta sosiaaliturvasta, niin sanotun perustilimallin. Sen olisi tarkoitus päivittää nykyinen, menneiltä vuosikymmeniltä peräisin oleva ja tilkkutäkkimäinen turvaverkko 2010-luvun Suomen tarpeisiin.

Perustilin ideana on, että turhaa byrokratiaa ylläpitävät tulonsiirrot edestakaisin työkykyiseltä ihmiseltä valtiolle ja toiseen suuntaan lopetattaisiin ja korvattaisiin tilillä, josta rahaa voisi nostaa eri elämäntilanteissa oman harkinnan mukaan. Tili korvaisi ainakin työmarkkinatuen ja opintotuen.

Työstä saadut tulot eivät vaikuttaisi nosto-oikeuteen, joten malli kannustaisi perustulon tapaan nykyistä paremmin ottamaan vastaan myös pienipalkkaista työtä.

Samalla syntyisi kirjanpito, jonka perusteella voisimme nähdä, olemmeko suhteessa yhteiskuntaan maksaja- vai saajapuolella. Tiliä voisi 20 000 euron vuosirajalla käyttää myös esimerkiksi kotitalouspalvelujen ostamiseen tai "verotehokkaiden sijoitusten" tekemiseen.

Jos tili olisi elämän ehtoopuolella plussalla, rahat saisi itselle. Jos saldo olisi miinuksella, velan saisi anteeksi.   

Nykyinen, monikanavainen ja sekava sosiaaliturvajärjestelmä laadittiin Suomen teollistumisen vuosikymmeninä puoli vuosisataa sitten. Koska suomalaiset piti 1950-luvulta lähtien patistaa pienipalkkaisista hommista teollisuustöihin, yhdeksi houkuttimeksi luotiin ansiosidonnainen työttömyysturvajärjestelmä.

Jälkiteollisen yhteiskunnan ongelma on väestön ikääntymisen ohella se, miten erilaiset pätkätyöt ja satunnaiset tulot saadaan sovitettua työttömyysturvan kanssa niin, että työtä kannattaa ottaa vastaan ja niin, ettei pätkätyöläinen tai yrittäjä huku byrokratiaan, jos elämässä tapahtuu jotain yllättävää.

Vihreiden vastaus nykysyteemin ongelmiin on ollut perustulo, johon isoista puolueista sekä kokoomus että sdp  sekä työmarkkinajärjestöt ovat suhtautuneet nihkeästi. Vihreiden ohella myös vasemmistoliitto ja keskusta suhtautuvat perustuloon myönteisesti.

Liberan perustilimalli voi sekoittaa kiinnostavalla tavalla perustuloleirien jakolinjoja, sillä se nostaa ajatuspajan arvopohjan mukaisesti yksilönvapauden ja vastuun elämästään tärkeimmäksi argumentiksi mallin puolesta.

Kuten perustulon kannattajaksi ilmoittautunut Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto EJ Penttilä perustilin esittelytilaisuudessa keskiviikkona totesi, malli syö pohjaa perustulon tai -tilin perinteiseltä vasta-argumentilta eli siltä, että vastikkeeton raha sotii suomalaista, luterilaista työetiikkaa vastaan.   

Perustiliavauksen isoin ansio taitaa kuitenkin olla se, että se astuu monen nykysysteemissä instituutioksi jähmettyneen toimijan, esimerkiksi työmarkkinajärjestöjen, varpaille.

Suomen konsensushakuisessa ja epäpolitisoituneessa ilmapiirissä pieni – tai vähän isompikin – keskustelun hämmennys avoimesti poliittisista lähtökohdista tekee vain hyvää ja antaa uutta toivoa siitä, että järjestelmätason muutoksetkin ovat vielä joskus mahdollisia.

perustulo  Libera  työttömyysturva 





Viite