Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Online-politiikan aika

26.11.2010

Jukka Vahti

Minä ja muut noin kolmikymppiset olemme ainakin yhdessä asiassa ainutlaatuinen porukka. Olemme viimeinen suomalainen ikäryhmä, jota ei voi yksiselitteisesti laskea niin sanotuiksi diginatiiveiksi.

Meillä kun on, joskin lähinnä lapsuudesta, muistikuvia ajasta, jolloin joka kodissa ei ollut internet-yhteyttä. Diginatiiveilla tarkoitetaan ihmisiä, jotka ovat varttuneet tietoverkkojen ja digiyhteiskunnan aikakaudella.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan viime viikolla julkaisemassa raportissa Mainettaan parempi työ arvioidaan 1980-luvun alussa ja sen jälkeen syntyneen sukupolven valtaavan ja mullistavan suomalaisen työelämän vuoteen 2020 mennessä.

Tämä johtuu nuorten arvoista, joissa kuulemma yksilöllisyys jättää varjoonsa velvollisuudentunnon ja työn joustavuutta arvostetaan enemmän kuin työn jatkuvuutta.

Suomen lukiolaisten liitto vaati viime viikonloppuna liittokokouksessaan tietotekniikan käytön lisäämistä ylioppilaskirjoituksissa. Vaatimuksen perusteena oli, että oppilaiden on helpompi keskittyä itse työhön, kun he saavat suorittaa tehtävät itselleen luontaisella tavalla, eli tietokoneilla.

Henkinen matka on pitkä niihin aikoihin, eli 1990-luvulle, jolloin esimerkiksi toimittajat vaativat palkkaansa näyttöpäätelisää, jos joutuivat työssä tekemisiin tietokoneen kanssa.

Teknisen, yhteiskunnallisen ja henkisen mullistuksen nopeuteen nähden poliittinen järjestelmämme ja sitä kautta lainsäädäntömme on seurannut tietoyhteiskunnan mullistusta käsittämättömän hitaasti. Huhtikuun eduskuntavaaleissa nähdään, kuinka pitkälle yhden asian liikkeenä profiloituneen piraattipuolueen teemat kantavat.

Samoin selviää, millaisiin äänimääriin nykyisten eduskuntapuolueiden tietoyhteiskuntaan vihkiytyneet ehdokkaat yltävät vaaleissa, joista on – jälleen kerran – povattu ensimmäisiä todellisia nettivaaleja.

Kaksi tällaista ehdokasta esitellään tämän viikon lehdessä, samoin kuin kaksi muutakin Vihreän Langan uuden vaalisivuston bloggaavaa taisteluparia.

Kirjoittaja on Vihreän Langan vt. päätoimittaja.

Viite