Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Päivä miehenä

24.10.2014

Kati Pietarinen

Käyttäjän Kati Pietarinen kuva

Drag king -taiteilija ja aktivisti Diane Torr on kutsuttu juhliin, jotka alkavat heti esiintymiskeikan jälkeen. Koska aikaa meikkien pesuun ja vaatteiden vaihtamiseen ei ole, Torr päättää lähteä paikalle rooliasussa, miehenä.

Vuosia sukupuoliteemaa taiteessaan ja aktivismissaan käsitellyt isokokoinen, ärhäkkä ja suorasanainen nainen häkeltyy: ensimmäistä kertaa elämässä väkijoukko avautuu hänen edessään. Niin naiset kuin miehetkin antavat tietä. Torrin mukaan niin ei koskaan käy, kun nainen liikkuu täyden huoneen poikki.

Syksyn Vinokino-festivaaleilla esitettävä, saksalaisen Katarina Petersin ohjaama Man for a Day on herättänyt eniten uusia ajatuksia viime vuosina näkemistäni elokuvista. Siitä huolimatta, että puolentoista vuoden takaisella Kölnin-lomalla sattumalta nähty dokumentti on kömpelösti leikattu ja hieman ylipitkä.

Elokuvassa kuvataan noin kymmenen naisen ryhmää, joka luo Torrin vetämässä työpajassa Berliinissä itselleen yhdessä viikonlopussa häkellyttävän uskottavat miespersoonat.

Dokumentti herättää niin monia kysymyksiä sukupuoleen liittyvästä näkymättömästä vallasta, katseen kohteena olemisesta ja oman tilan ottamisesta, että ainakin kaikkien naisten soisi sen näkevän. Elokuva ei sinänsä käsittele transsukupuolisuutta tai transvetismiä.

Työpajaan osallistuva naisjoukko on kirjava. Suurin osa osallistujista on heteronaisia, jotka eivät ole koskaan kyseenalaistaneet sukupuoli-identiteettiään. He haluavat vain tietää, miltä tuntuu olla mies.

Mukana on vihreän paikallispoliitikon avustaja, akateeminen eronnut perheenäiti, entinen missi ja vähävarainen yksinhuoltaja. Monen syy osallistua työpajaan on lapsuudessa tai parisuhteessa koettu fyysinen tai henkinen väkivalta, jonka tekijä on ollut mies.

Naisesta miehen tekevät huolella omalle miespersoonalle valittu vaatetyyli, omista hiuksista liimailtu parta, litteiksi sidotut rinnat ja tennissukasta sopivankokoiseksi askarreltu penis.

Tärkeintä on kuitenkin tapa käyttää tilaa ja suhtautua muihin. Ei saa hymyillä, jos ei ole syytä hymyillä. Nyt ei etsitä sympatiaa vaan valtaa. Kun silmät liikkuvat, koko pää liikkuu mukana. Haara-asento on leveä, jalat pidetään tukevasti maassa. Kun tuolilla istutaan, se otetaan kokonaan haltuun. Muiden edessä esiintyessä keinahdellaan jalkapohjilla hitaasti edestakaisin.

Ohjeet tuntuvat liioitelluilta, mutta ne toimivat: kun nainen oppii oikeat ilmeet, eleet ja liikkeet, hänestä tulee mies.

Vaikka tietäisi miten hyvin, että sukupuoli on vain sosiaalinen konstruktio, konkreettista muodonmuutosta on järisyttävä seurata. Hämmentävintä on muodonmuutoksen mukana tuleva valta: se miten miestä kuunnellaan, miten miestä kunnioitetaan ja miten miehen tieltä väistytään.

Elokuva on keveä, ja sen kohtauksille on helppo nauraa. Samalla näkymättömän vallan tuominen näkyväksi järkyttää. Haastatteluissa työpajaan osallistuvat naiset kertovat oppineensa viikonlopun aikana sen, miten arvostusta saa ottamalla fyysisen tilan haltuun. Entinen missi jää vapauttavaan miesrooliin työpajan jälkeenkin hieman koukkuun.

Man for a Day on pysäyttävä muistutus siitä, miten paljon merkitystä sukupuolella edelleen vuonna 2014 on.

Viite