Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Pätkäpääministerin muistilista

18.6.2010

Elina Grundström

Luonnostelimme Vihreän Langan toimituksessa muistilistaa asioista, jotka pätkäpääministeri Mari Kiviniemen pitäisi hoitaa yhdeksän kuukauden pestinsä aikana.

Ihan ensimmäiseksi toivottiin, että Kiviniemi ymmärtäisi olla eroamatta. Tai ettei hän ainakaan etsi uutta suhdetta Ikeasta tai netistä. Pliis, älä!

Muutenkin toivottiin, että Kiviniemi jaksaisi keskittyä asiaan. Eikä siis käyttäisi lyhyttä valtakauttaan pelkästään vaalikampanjointiin.

Asiakysymyksiin päästään jo ensi viikonlopun minihallitusneuvotteluissa. Niissä odotamme uudelta pääministeriltä poliittista rohkeutta. Erityisesti toivomme kokoomuslaisen markkinauskon kyseenalaistamista. Näyttää siltä, että minihallitusohjelma keskittyy yritysten tukemiseen.

Nyt olisi kuitenkin viimeinen mahdollisuus parantaa köyhimpien suomalaisten perusturvaa ennen Kataisen hallituksen leikkauslistoja. Köyhien saamat lisärahat menevät yleensä suoraan kulutukseen, joten perusturvan parantaminen kohentaisi talouttakin.

Kiviniemen pitäisi panna kuntoon kaikki uusiutuvan energian tuet, koska niistä ei tuleva sinipunahallitus jaksa kiinnostua. Ja vaalilait, että ylipäänsä jokin uusi hallitus saadaan kasaan.

Lisäksi toivomme, että hän ottaa opetusministerin salkun pois kokoomukselta, joka on lupaustensa vastaisesti leikannut yliopistojen perusrahoitusta, kuten kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto kirjoittaa kolumnissaan sivulla 20.

Pätkäkuntaministeriksi ehdotamme Timo Kaunistoa (kesk) ja pätkäympäristöministeriksi Oras Tynkkystä (vihr) tai Kimmo Tiilikaista (kesk), koska he ovat niin ihania. Lisäksi toivomme, että Kiviniemi suojelee saimaannorpan ja peruu ydinvoiman lisärakentamisen. Sukeltava graafikkomme Iiro Törmä toivoo Itämerta nykyistä kirkkaammaksi.

 

Viite