Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Pöllö, tuo vaikea naapuri

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Pöllöpönttöansa. Espoolaiset pihapiirit säästyvät länsimetron tuomilta aineksilta, jos asemille sijoitetaan kiehtovia pöllöpönttöjä. Niiden edustalta aines on helppo muiluttaa takaisin Itikseen.Juha Peurala

Pöllöpönttöansa. Espoolaiset pihapiirit säästyvät länsimetron tuomilta aineksilta, jos asemille sijoitetaan kiehtovia pöllöpönttöjä. Niiden edustalta aines on helppo muiluttaa takaisin Itikseen.

25.4.2014

Eno

Pihapönttöön kannattaa houkutella pikkulintuja.

Nimimerkki ”Semiurbaani linnuntarkkaaja” kysyy: Haluaisin tietää, että jos teen pöllöpöntön espoolaiseen omakotitalon pihaan, niin millä pirun todennäköisyydellä saan sinne houkuteltua asukkaan seuraavan viiden vuoden aikana? Asun rauhallisella pientaloalueella, jossa on vähän liikennettä. Pihapiirissä on paljon rastaita, peippoja, tiaisia, punarintoja ja västäräkkejä, näitä peruskaupunkilintuja. Jos pöllöä en saa, millainen pönttö kannattaisi laittaa, jotta ympäristön linnusto monipuolistuisi?

Eno vastaa: Silloin harvoin kun olen kaupunkialueella pidempiä aikoja viihtynyt, olen kyllä arvostanut keväiseen aikaan sitä, että lintujen helvetinmoinen aamumöykkä on vähäisempää kuin täällä sydänmailla. Mutta mistä nyt kukin tykkää – voin toki neuvoa miten saat lintuja pihapiiriisi.

Heti ensimmäiseksi pitää sanoa, että pöllöstä voi olla turha haaveilla. Jos omakotitonttisi rajoittuu metsään tai muuhun asumattomaan luontoon, on teoriassa mahdollista, että lehtopöllö voisi asettua pöllöpönttöösi, jos sen reviiri ulottuisi pihaasi. Mutta jos talosi on keskellä muita omakotitaloja, tällaista toivoa ei ole.

Hämeessä tai Keski-Suomessa pihalla olevaan pöllöpönttöön saattaisi majoittua viirupöllö. Se ei ole kiva lähinaapuri, sillä emo saattaa käydä hyvin aggressiiviseksi poikasiaan puolustaessaan. Viirupöllön kynnet voivat tehdä pahaa jälkeä.

Sinuna jättäisin suosiolla isoaukkoiset pöntöt rauhallisemmille maille. Esimerkiksi kesämökin pihapönttöön voi hyvinkin saada pöllön pesimään.

Omakotitalon pihaan sopii pönttö, jonka suuaukko on 28, 32 tai 50 milliä. Tällaiseen pönttöön tulee kylläkin asumaan todennäköisesti juuri niitä peruskaupunkilintuja, joita olet nähnyt jo tarpeeksi. Jos alueesi linnuston rikastuttamista mietit, 50 millin pönttöön voit saada hyvässä lykyssä asumaan käenpiian.

Pönttöohjeita löytyy netistä Birdlife Suomen sivuilta. Mutta sitten ei kyllä asenneta mitään salakameroita lintujen kotiin ja kuvata palkittua luontodokumenttia!

Kysy mitä vain, Eno tietää vastauksen!





Viite