Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Paaviksi paavin paikalle

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Ikkunaan jeesusteleen! Yksinkertaisen askartelun jälkeen voit olla paavillisempi kuin paavi itse.Juha Peurala

Ikkunaan jeesusteleen! Yksinkertaisen askartelun jälkeen voit olla paavillisempi kuin paavi itse.

21.5.2012

Eno

Teoriassa paaviksi voisi päästä kuka vaan, käytännössä ei.

Nimimerkki ”Uusi Innocentiusko?” kysyy: Olen kolmekymppinen ateisti. Onko minulla teoreettisiakaan mahdollisuuksia päästä paaviksi? Sillä autolla ajaminen kiehtoisi.

Eno vastaa: Ai että, paavi on melkein hauskinta mitä on sitten keskustapuolueen puheenjohtajataiston! Usein mietin, kuinka hienoa olisi, jos täällä meidänkin perällä olisi paavi. Se ajelisi edestakaisin kylän raittia kärryssään pannumyssyhattu päässään ja tekisi kaikenlaisia hyödyllisiä asioita. Esimerkiksi keväällä paavi voisi kitkeä pottuhalmeen ja syyskesällä ajaa rastaat pois herukkapuskista sillä kippurapäisellä kepillään.

Teoriassa sinulla on kaikki mahdollisuudet päästä paaviksi. Roomalaiskatolinen kirkko on niin hierarkinen laitos, että jos paavi päättää, että hänen seuraajansa valitaan kolmekymppisten suomalaisateistien joukosta, sitähän sitten totellaan. Tosin paavin pitäisi varmaan erota itse ja nimittää sinut tilalleen, sillä paavi on kaikkivaltias vain eläessään. Paavin kuoleman jälkeen hänen valtaansa käyttävät kardinaalit, jotka myös valitsevat seuraavan paavin. Eivätkä välttämättä päädy sinuun.

Paaviutesi varmistamiseksi sinun kannattaa ryhtyä toimiin. Tarkista ensin sukupuolesi ja uskontosi. Paaviksi voidaan periaatteessa valita kuka tahansa miespuolinen roomalaiskatolisen kirkon jäsen. Sitten alkavatkin rajoitteet.

Paaviksi ei ole vähään aikaan valittu maallikkoja, viimeksi näin tapahtui 1455, kun Calixtus III valittiin virkaansa – mutta hänkin oli kardinaali. Kardinaalien on pitänyt olla pappeja vasta vuodesta 1917, joskin viimeinen maallikkokardinaali nimitettiin 1858. Viimeinen kokonaan maallisista ympyröistä lähtenyt paavi oli nykyisen kaima, Benedictus IX (n. 1012–1056), joka sitten valittiinkin virkaansa peräti kolmesti. Hiukan oli värikkäämpää touhu Vatikaanissa noihin aikoihin.

Nykyään paavi valitaan kardinaalien joukosta. Kardinaaliksi pääsyyn auttavat suhteet kirkon päähän, sillä heidät nimittää paavi. Aloita vaikkapa kaveeraamalla paavi Facebookissa ja etene siitä sitten.

Kun lopulta pääset paaviksi, muista että se olin minä, joka autoin sinut alkuun. Palkkioksi riittää kyllä hyvin jokin pieni hiippakunta, esimerkiksi Etelä-Amerikka.

Viite